Dricks

Det kommer allt som oftast diskussioner i tidningarna om dricks och att vi svenskar är snåla då det kommer till detta på våra restaurangbesök.

Förut har jag anset att dricks är en fin gest emot personalen på restaurangen man varit och ätit på då man fått okej mat och service. Detta gäller väll fortfarande men då man tänker efter lite är det ett ganska konstigt beteende. Hur många brukar dricksa personalen på biblioteket då dom hjälpt dig att hitta just den där boken du vill läsa?. Eller på en Ica affär då dom dragit runt dig i affären för att hitta just det där speciella brödet och get lite bra information om vissa produkter. Jag vill tro att detta inte alls är så vanligt? Varför ska restaurang branschen vara ”exklusiva” då det kommer till dricks? Har dom det mycket tuffare att jobba i detta land än vad andra typer av serviceyrken har? Har dom det sämre betalt än vad undersköterskor har som hjälper människor hela dagarna?

Mig veterligen så tar alla svenska restauranger betalt för servicen?. Hur kan man anses som snål om man går ut och äter mat och ej dricksar? Jag menar då har man alltredan spenderat pengar på stället? ”Snålt” är det om man väljer att äta hemma och skita i restaurangbesöket helt. Ska man då få dåligt samvete då man är ute och äter och betalar det som dom faktiskt skriver på notan att dom vill ha?

Sen blir det en ganska konstig signal till denna yrkesgrupp att arbetsgivarna behöver inte hålla lönerna uppe pga att dom anställda får mycket dricks som det ej behöver skattas för. Med denna logik är det nästan bra att inte ge dricks för det kommer tvinga fram en högre lön för denna yrkesgrupp.

Så min poäng med detta är att det är inte fel att dricksa men det bör definitivt inte vara enbart för en speciell yrkesgrupp. Har en person som jobbar inom något ”serviceyrke” gjort något extra för dig som du inte förväntat dig och som gjort att din dag blivit lite bättre så varför inte uppmuntra denna person med lite dricks eller en snäll uppmuntrande komplimang. Detta bör som sagt inte vara exklusivt för restauranger. Men om du får det man förväntat sig så är det inget fel att faktiskt enbart betala det som du blir ombedd att betala. För alla vinster och allt är inräknat i denna prislapp i Sverige. Det är vare sig snålt eller fel anser jag. Du har redan visat din uppskattning till stället iom att du faktiskt valde att spendera dina pengar där.

  • HomeRiver

    augusti 17th, 2010

    Jag tror att många ger dricks för att impa på krogsällskapet, inte för att uttrycka extra tacksamhet… Hur som helst – kanonbra funderingar. Lutar åt att fullständigt sluta med dricks. Möjligtvis till en undersköterska…

  • No trackbacks yet

Leave a Comment

* are Required fields