Public Service

Nu är det återigen snack om att förändra TV licensen flera tidningar skriver om detta.
Det är iofs inte en dag för sent att se över hur detta ska fungera.

Tänker man efter så bör väll public serviceavgiften vara teknikneutral så att public service kan finnas på dom format där vi tar åt oss information bäst. Problemet är hur ska dom finansiera detta då den gamla modellen börjar vara ganska ute ur tiden. Själv anser jag att den aldrig varit riktigt fungerande. Den gamla betalningsmodellen lider av flera brister.

• Det är alldeles för lätt att fuska och skita i att betala.

• Den är otroligt ofördelaktig då den baseras på hushåll och inte pär individ där ensamhushållen får bära en större del av intäkterna samt där man tappar en stor del av intäkterna i flerpersonshushållen.

• Det är på tok för mycket kostnader som ska kontrollera TV-avgiften. enligt uppgift så ligger den på 164 miljoner kr om året.

För att lösa detta så ser inte jag någon annan vettig lösning än att lägga detta på skatten som typ begravningsavgiften är designad. Där det framkommer hur mycket det kostar och som säkerställer public service budget så ej politiker kan röra samt så man skyddar deras oberoende. Om denna avgift ligger på ca +-0,2% skatt så bör det generera mera pengar till public service än vad dagens betalningsmodell ligger på då ALLA är med och betalar som är myndig och betalar skatt. Samt slipper vi alla kontrollorgan där vi sparar in pengar sen går det inte att vara olaglig. Med detta kan public service vara helt teknikneutralt och finnas där vi finns utan att det behöver skapas nya lagar i framtiden för framtidens medier.

Det finns en del argument emot detta men personligen ser jag inte det som några problem som inte går att lösa.

SVT/SR blir beroende av riksdagen och kan bli politiskt styrda.
Mig veterligen är väll det nästan så nu också. Samt är det ganska många andra saker som inte riksdag ska styra så som rättsväsende men jag ser ingen domstolsavgift varje månad som man betalar? Detta bör gå att styra upp med lagar så att oberoendet och finansiering är skrivet i lag.

Jag vill inte se på svt så varför ska jag bli tvingad att betala för det.
Vissa saker i samhället ska vi självklart kunna välja bort. Men redan nu finns det saker vi inte kan välja bort och jag anser att public service är en sådan sak. Sen kan man alltid diskutera vad public service ska ha för roll och uppgift.

  • HomeRiver

    februari 23rd, 2011

    Ja, som det fungerar idag är definitivt otidsenligt i varje fall!

  • No trackbacks yet

Leave a Comment

* are Required fields