Archive for the ‘Åsikter’ Category

Myer Briggs Test MBTI

Om det inte framkommit i den här bloggen redan så kan man nog lägga märke till att jag är en kritiker ända in i själen. Jag är väll som ett barn som ifrågasätter allt för mycket här i livet och har svårt att ta till mig konstiga påståenden utan att bra fakta bakom presenteras. Jag ser mig väll som en logisk och pragmatisk människa som har svårt att hålla mig till flumm flum saker. Alltså jag förespråkar ganska hårt den vetenskapliga modellen.

Det är ganska så populärt med personlighetstester. Många företag och myndigheter använder sig av dessa och betalar jätte mycket pengar för att få dom utförda. Själv har jag blivit personlighetstestad igenom Myer briggs test. Själv tycker jag det är ganska kul med sådana här tester. Men det blir lite skrämande att dessa  tester faktiskt har sådant genomslag utan riktig vetenskaplig grund att stå på. Jag kan tycka att austrologi är roligt också men det betyder inte att det är något jag tar seriöst och ser mest som en rolig grej. Tyvärr så bör man nog kategorisera dessa tester dit också.  För att ta upp en del poänger som den här bloggen skriver om (på engelska).

So the MBTI’s practical use is overwhelmingly unscientific, and it’s often criticized for this. Criticism ranges from the pragmatic fact that neither Jung nor Myers and Briggs ever employed scientific studies to develop or test these concepts, relying instead on their own observations, anecdotes, and intuitions; all the way to charges that your MBTI score is hardly more meaningful than your zodiac sign.

One obvious trait that the MBTI has in common with horoscopes is its tendency to describe each personality type using only positive words. Horoscopes are so popular, in part, because they virtually always tell people just what they want to hear, using phrases that most people generally like to believe are true, like ”You have a lot of unused potential.” They’re also popular because they are presented as being personalized based on the person’s sign. This has been called the Forer Effect, after psychologist Bertram Forer who, in 1948, gave a personality test to his students and then gave each one a supposedly personalized analysis. The impressed students gave the analyses an average accuracy rating of 85%, and only then did Forer reveal that each had received an identical, generic report. Belief that a report is customized for us tends to improve our perception of the report’s accuracy.

Läs mer om detta på hans blogg vilket klargör detta ganska så väl och mera ingående.

En annan blogg som tar upp detta

Wilson tar märkligt nog inte alls upp psykologiska tester som en väg till självkännedom. Det är ju annars vad de ansvariga för ett sådant test som Myers-Briggs (MBTI) hävdar är ett huvudsyfte med testet. Men när det gäller MBTI tycks ingen forskning ha visat att självkännedomen faktiskt ökar (Sjöberg, 2005). Vissa personlighetstester har omfattande normdata. De kan ge svar på hur ens personlighet förhåller sig till andras. Är jag mer eller mindre noggrann, eller utåtvänd, eller målinriktad, än folk i allmänhet?

Vi alla kan nog bli bra på att berätta för personer hur dom är och börja tjäna otroligt mycket pengar om vi lär oss Cold Reading. Själv tycker jag det är moraliskt förkastligt och borde snudd på förbjudas.

Sen tycker jag personligen att det är fel att placera folk i olika fack som i Myer briggs fall i ett av 16  fack. Där du får höra att du är så här för att du har den här profilen(vi kan lika gärna säga stjäntecken här).  Det finns intresant forskning på detta hur vi människor beter oss om vi får höra hur vi är. Det blir lätt självuppfylande profetior.

När en människa upplever att han är hopplös, blir han det. Får han veta att han är betydelsefull, infriar han sannolikt våra förväntningar. Förväntar vi oss framgång, får vi framgång. Förväntar vi oss misslyckande, får vi misslyckande.

Själv anser jag detta är snudd på bedrägeri där vissa kan tjäna alldeles för mycket pengar på något som inte har någon riktig vetenskap bakom sig. Det mest skrämmande är att väldigt många använder sig av detta runt om i sverige och betalar jätte mycket pengar till dessa ”legitimerade personlighetstestare”.

 

Cleanternet

Jag blir mer och mer mörkrädd av det samhälle vi håller på att utvckla och det är uppenbarligen så att vi glömmer av historien och totalt glömt bort varför vi inom FN har den här typen av konventioner:

”Art. 19. Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.”

Det finns otäcka historiska händelser som vi inte får glömma bort och det är pga dessa händelser Fn tog fram den här typen av konventioner. Jag anser varje sann och riktig demokrati ska kämpa för att behålla dessa ideer. Vi i väst är så otroligt duktiga på att påminna China, Nordkorea, Libyen och rad massa andra muslimska stater om hur dåligt det är med censur och att folket måste få styra och komma till tals med åsikt/tryckfrihet. Men vi inom Väst har tagit detta förgivet under för många år nu och våra makthavare börjar tycka att det är dags att sätta upp lite mera regler runt detta. Jag får det inte att gå ihop hur man ena stunden kan hylla internets storhet och vilken betydelse det har haft nu i dessa länder som Egyptien och Libyen då det kommer till demokrati kämparna. Men på hemmaplan vill vi bygga mera kontroll och stärka upp lagarna.

Det finns ett roligt YouTube klipp som beskriver detta allt för bra som kom ut för något år sedan.

Cleanternet – for a cleaner and safer Internet

Desto mera kontroll våra makthavare vill ha över oss invånare desto mera känner iaf jag att jag vill göra motstånd. Att kunna komunicera fritt är som sagt något som vi alla ska kunna kräva utan att bli passivt övervakade. Det är viktigare för demokratin än att vissa olagligheter som finns och nyttjar detta lagförs. Allt har ett pris och för mig ska det MYCKET till innan Art 19 konventionen får brytas.

Destomera begränsningar internet blir utsatt för destomera lösningar som Freenet och Tor kommer vi att få se.

Funderar redan nu på att hosta Tor och Freenet anslutningar. Destoflera som är med desto bättre för våran demokrati vill jag påstå. Storebror har lika lite att göra i min elektroniska komunikation som dom har i mina brev eller i mitt hem att göra så länge det inte finns en rejäll misstanke om brått.

Det finns tyvärr många människor som anser att dessa argument är för att många vill kunna ha gratis saker på nätet och har detta som en ursäkt. Dessa människor bör man bli mörkrädd för för, dom har tydligen inte förstått vad ett riktigt demokratiskt samhälle behöver för att fungera. Om man anser att tex upphovsrättsfrågan står över principiella demokratiska fundament i ett demokratiskt samhälle så bör man rejält fundera till på vad man har för syn på demokrati.

Tankar om Facebook

Ifrån början var jag grymt negativt inställd till denna site pga detta med integriteten. Jag kan bara säga att detta gäller fortfarande. Men jag valde ändå 2008 att gå med facebook. Detta pga av några anledningar. Det förekom bilder på en där som folk pratade om och som man själv inte hade någon susning om vad det var. Så det enda alternativet var att faktiskt gå med och se till så man vet vad och var man förekommer så man själv kan styra lite bättre över allt detta.

Men det finns även en hel del bra saker med Facebook som faktiskt gör att jag vill stanna kvar och vara med. Trotts massa galna saker jag stör mig helt otroligt mycket på vilket jag ska lista strax. Det finns inget annat vad jag vet som möjliggör att kunna nå ut till så många människor där det går att opinionsbilda för olika saker. Där man själv kan komma i kontakt med så otroligt många av sina gammla vänner och bekanta. Chatten på Fb är nog den bästa av dom alla då man enkelt kan skapa grupper och dela in folk i där man väljer vilka man vill vara online för beroende hur mycket man vill bli störd eller vilka man vill bli nådd eller nås av. Det går även att ställa in ganska mycket så ens postningar riktas till vissa bekanta/vänner och där andra exkluderas där det inte är särskilt relevant för dem att ta del av informationen.
Att ha egna grupper för olika aktiviteter är också en otroligt bra sak med FB där man kan planera olika evenemang och dela med sig av bilder/informartion som bara är till för dem i gruppen. Allt detta är mycket struligare att få till på en extern sida/forum där folk måste regga sig osv. Att nå folk via mail eller mobil är inte alltid det lättaste synnerhet inte dom vänner/bekanta man inte så ofta har kontakt med. Som bekant byter folk mobilnummer mailadresser ganska ofta. Men på FB täcker man nog in 80%(Hittar på) av alla man vill nå och där är det alltid samma ”adress”.

Nu till mina riktiga störmoment ang facebook och som är så pass irriterande så jag känner starkt att man borde lämna denna site. Men som jag skrev ovan så iaf hitils så övervinner fördelarna. Så man får hoppas inte FB blir värre än vad det är för då får jag nog ta och omvärdera mina tankar ang detta.

VARFÖR Kan jag inte ta bort allt på min wall via en enkel lösning? Det är sjukt irriterande att FB har kvar precis allt som jag har på min wall och att det inte Tasbort/arkiveras efter någon månad så ingen senare kan ta del av dessa inaktuella wall poster. Min lösning på detta var att instalera ett imacro addon till Firefox som kunde hjälpa mig att rensa min wall. Men detta var ändå inte det enklaste och det krävdes ändå ganska mycket handpåläggning.
Det finns en beskrivning på YouTube som visar hur man gör.

VARFÖR Kan jag inte ta bort alla mina medelanden på ett vettigt sätt så som man kan i andra mailprogram. Nej här måste man gå in i varje medelande för sig och välja ta bort. Otroligt frustrerande. Jag vill inte ha massa gammla medelanden som är flera år där som är helt inaktuella och ur tiden. Tyvärr så får man väll fixa detta manuellt men då det väl är gjort så får man bli mera noga med att hålla efter sen.

VARFÖR Är det inte samma funktion på bilder som det är via en vänn förfrågan? Alltså så att jag själv måste godkänna taggen för att den ska slå igenom. Har upplevt en del dåliga exempel på detta. Lösningen nu är att man får låsa sin profil stenhårt då man är bortrest och har dålig koll på FB så inget kan postas alls. En annan bra sak nu med smartphone är att iaf jag har FB inställt så att så fort någon postar på min vägg eller taggar en bild på mig får jag en notification direkt då det sker så jag kan kontrollera så att det inte är några dumheter.

Då vi kommer till integritetsbiten på FB så har iaf jag själv en del tankar. Jag har snudd på inga gilla sidor eller är med inågra offentliga grupper. Jag ser heller ingen anledning att facebook behöver veta mitt yrke, vilken civilstatus jag har eller vilken utbildning jag gått. Mina vänner som undrar kan fråga mig så får dom veta. Detta är INGET som behöver finnas registrerat hos FB anser jag. Att gilla en sida och då tex en produkt/företag är som att sätta upp en lapp på dörren hemma ”Reklam ja tack”.

Detta med check in som facebok introducerade för några måander sedan har jag onda aningar om och man skulle lika gärna kunna döpa om Check in knappen till ”robb me please” knapp.
Men detta är inte det värsta med check in, redan nu börjar butiker så som Stadium osv ge folk erbjudanden så att dom tex får rabbat på en viss produkt då dom checkat in på stället. Detta tycker säkert många om. Vad är det för fel med riktad reklam och bra erbjudanden? Ja för mig är inte det ett problem. Men jag vill inte se mitt nyhetsflöde spammat med massa reklam. Facebook tillåter att dölja det mesta i ens nyhetsflöde man inte tycker om men då vi kommer till check ins så är det helt omöjligt. Så det end alösningen är att blocka personen helt. Jag kan lätt säga detta nu att om allt för många börjar spamma detta och jag vill tro detta kommer bli större framöver så kommer dessa personer hamna på min blocklist i nyhetsflödet iaf.

Sen finns det alltid en del vänner som har fått lära sig på jobbet eller som driver eget där dom ser FB som den ultimata kanalen att göra reklam för sitt företag eller någon produkt man får bonus av att förmedla online vilket då ofta spammas ut till vännerna. Som sagt jag blocker alla som syslar med sådant då jag inte är vän med personer på FB för att få erbjudanden eller påtryckt politiska åsikter(om jag själv inte ber om det)om saker och ting. Jag är på FB för att ha ett bra kontaktnät med vänner och bekanta.

Fettskatter

Nu är det på tal om fettskatter igen. Detta kanske låter bra och rent spontant är det väll något man kanske anser vara okej? Jag har iaf väldigt svårt för detta med punktskatter/avdrag. Det skapar massa problem. Vilken mat ska få högre skatt? Läser vi om mat idag är man långt ifrån helt överens om vad som är nyttigast att äta och det som är mest onyttigt att äta. Att nu vilja låta storebror börja bestämma detta åt oss med att tvinga oss till en viss typ av mat med punktskatter som ändrar våra handelsmönster är helt sinnesjukt. Låt oss säga att socker ska beskattas, ja då kommer aspartan i våra livsmedel att öka lavinartat för det är alltså ”nyttigare” och bör då inte beskattas. Eller någon kanske anser att kolhydrater är onyttigt för det finns en del (tvivelaktiga)studier om LFCH dieterna som fungerar ”bra” för många. Så då ska alltså kolhydrater kosta mera. Eller kanske rent av fett är boven i dramat som det var på 80/90 talet då kolhydraterna var det bästa man kunde äta. Nej låt bli dessa dumheter och låt alla äta vad dom vill och satsa hellre på MYCKET mera fysisk aktivering på skolor och arbetsplatser. Gör-om många studieformer så att det är en del av vardagen för barn att vara ute eller inne men där man rör på sig mycket. Här finns det mycket att göra och som jag sett och förstått så har skolan bara dragit in mer och mer på fysiska aktiviteter. Likaså på arbetsplatser så borde det vara en naturlig del att se till att sin personal får möjlighet och tid att kunna få röra på sig.

All mat är ”onyttig” kan man säga om vi pratar om att folk är överviktiga. Detta är ganska enkelt. Vad du än äter men överskrider ditt dagliga energibehov så kommer du logiskt sätt att öka i vikt och bli överviktig. Så att anse att en typ av mat är sämre än någon annan är bara ren idioti om vi avser fettman. Vi människor måste lära oss att äta mindre och röra oss mera. Eller fortsätta att äta mycket men då måste vi också röra oss bra mycket mera så man förbränner överskottet.

Fettskatter löser inga feta människors problem. Men fysisk aktivitet och äta varierat i vettiga mängder avsett till sitt energibehov gör det.

Everything is a remix

Ibland blir jag så otroligt trött på ”branchen”. Alla blir ”tokiga” på då någon ”tar” av någon annan. everything is a remix filmerna tydlig gör detta otroligt bra. Jag efterlyser lite ödmjukhet ifrån denna branch då alla kopierar hejvilt då dom skapar något. Personligen tycker jag detta är något bra och beviserligen är något alla håller på.
Det ska bli kul och se nästa två delar som kommer ut senare i denna serie.

Nästa generations spel..

Det var länge sedan jag tappade intresset för spelutvecklingen då allt blivit konolsifierat och typ ALLA spel som kommer görs för konsoller. Dom sista 6 åren har det inte hänt mycket i grafikväg. Detta är iofs ganska logiskt med tanke på att hårdvaran är fett begränsad. Alla som säger att grafik inte är viktigt bör läsa Bethesda-chefen Pete Hines åsikt om det hela. Jag vill vara så elak så jag anser att dom flesta spel som kommit till konsollerna är typ samma fast med olika texturer i iaf då det kommer till grafik.

Det är dags att det händer något på spelmarknaden nu jag menar spelen har typ stått still i utvecklingen i 6 år. Xbox 360 avtäcktes officiellt den 12 maj 2005 Dessa konsoller börjar bli GALET gamla.

Vi har ännu inte fått höra några nyheter på nya konsoller. Men jag kan nästan slåvad om att dessa är under utveckling. Jag har svårt att se dessa spelutvecklare som tagit fram dessa ny spelmotorer för nästa generations spel enbart vill vara på PC plattformen? För på konsoll ifrån 2005 kommer dessa spelmotorer inte fungera på det är iaf säkert.

Unreal engine 3

Frost bite engine 2

Bethesda Softworks nya motor för elder scrolls

Dessa små filmklipp ger iaf mig hopp om att man äntligen får se lite nytt blod i alla spel med ny teknik och där det finns nya mlöjligheter. Hoppas det INTE kommer dröja 6år+ då nästa generation av konsoller kommer bara så det blir samma ”spel stagnation” då.

Lag emot SMS i bilen…

Ibland är vi i sverige duktiga på att skapa lagar bara för att känns det som. Det kanske låter bra och ”folket” ser att våra makthavare gör något?

Nu ska det alltså lagstiftas emot att man får skriva sms då man kör bil. Nu ska ingen missförstå mig här för jag tycker det är helt sjukt att folk gör det. Men då vi har en lag ifrån 1951

Hittills har regeringen hänvisat till gällande lagstiftning från 1951 om vårdslöshet i trafik. Det är redan i dag förbjudet att ägna sig åt sysslor i bilen som äventyrar trafiksäkerheten.

Detta känns väll ganska glasklart? Så jag förstår inte varför vi ska ha en lag som just specificerar SMS? jag menar den som äter sin mosbricka i knät då han/hon kör då? Eller en som kollar sin kalender då det där mötet skulle vara. Den gamla lagen är helt teknik neutral och struntar i vad du gör för det du gör är olagligt så länge du inte har koncentrationen på bilkörningen. Låt det så vara och börja använd er av denna lag istället. Finns det för lite prejudicerande fall som avgör vad som ”äventyrar trafiksäkerheten” så är det väll dags att det börjar koma in lite anmälningar så detta styrs upp. Och jag är helt säker på att sms/mobilsurf/äta korv/kolla i kalndern osv osv går under ”äventyrar trafiksäkerheten”.

Com Hem

Jag brukar ofta störa mig på att då man är en existerande trogen kund på ett företag så brukar man sällan få ta del av det företagets rabatterbjudanden för det gäller ”alltid” nya kunder. Så ville helst Com Hem ha det även i detta erbjudande:

”Just nu! Bredband XXL 199:-/mån
Nu får du Bredband XXL (50-100 Mbit/s) för 199:-/mån i 6 månader när du tecknar 12 mån abonnemang (ord pris 399:-/mån).Tecknar du samtidigt Telefoni i ett år så bjuder vi på abonnemangsavgiften för Telefoni i 6 månader, därefter 69:-/mån.”

Det roliga är då man ringer in till Com Hem och vill ha detta så påstår dom att det är enbart för nya kunder. Men vart i denna text i detta erbjudande framkommer det? Jag läste upp detta för tjejen på Com Hem supporten och hon gav iaf vika och höll med om att det faktiskt inte framgår tydligt. Så dom gick iaf med på att att även ge mig detta erbjudande.

Jag tycker att det är ganska tråkigt att man som existerande kund ska behöva hålla koll hela tiden på allt sådant här. Har man otur kanske man betalar alldeles för mycket. Detta gäller allt ifrån försäkringar till vilka typer av lån man har på banken. Dom vet att vi är lata och att vi sällan kollar upp sådant här. Där emot är dom snabba att höra av sig om det ska bli dyrare.

Ipad en fluga?

”Därför är Ipad en fluga” Den rubriken läser jag på en artikel ifrån idg.se Personligen anser jag att den tar upp precis alla dom tankar jag har runt dessa surfplattor. Jag är sällan skeptisk till ny teknik och allt som oftast får jag lite panik att jag inte har råd att köpa dom senaste roliga tekniska prylarna som släpps på marknaden. Men jag måste erkänna att jag har noll och inget sug alls efter en surf platta. För ärligt jag vet inte riktigt vad den ger mig för mer-värde än vad min iphone har eller för den delen min laptop. En surfplatta är sämst av dessa båda världar. En dator som inte har en dators funktioner, En telefon som inte har en telefons funtioner. Vad ska jag med den till? Vilket mer värde ger den mig? Jag kan verkligen inte se varför man behöver denna produkt? Men tydligen säljer den bra så det är väll iaf kul för elektronik branchen :) Dock är det inget tåg jag hakar på så länge ingen riktigt kan förklara för mig vad en surfplatta ger för mer-värde som jag inte redan har i min mobil/laptop?

Dock börjar det komma intresanta laptop/surfplatte hybrider

Detta sätter saker i ett litet annat perspektiv där jag iaf själv kan börja se en viss nytta.

Sen tror jag otroligt mycket på själva iden med touchskärmar och jag hoppas att det framöver blir standard på allt som släpps i skärmväg framöver.

En app för skolmaten

Ibland slutar man förvånas. Det är precis som om inte internet har funnits med information innan. Nu går det upp för några att man vill ha en ”skolmats app” så man enkelt kan se vilken mat sina barn äter i skolan så att det inte krockar med det man ska äta hemma.

Så vitt jag vet har väll denna typ av information gått att ha på en hemsida som man enkelt kan surfa till sedan vi vanliga svenssons fick tillgång till Internet i hemmen. Varför behöver man en app till en sådan här enkel sak?!. Ibland går man verkligen över ån efter vatten som det heter.