Archive for the ‘Internet’ Category

Cleanternet

Jag blir mer och mer mörkrädd av det samhälle vi håller på att utvckla och det är uppenbarligen så att vi glömmer av historien och totalt glömt bort varför vi inom FN har den här typen av konventioner:

”Art. 19. Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.”

Det finns otäcka historiska händelser som vi inte får glömma bort och det är pga dessa händelser Fn tog fram den här typen av konventioner. Jag anser varje sann och riktig demokrati ska kämpa för att behålla dessa ideer. Vi i väst är så otroligt duktiga på att påminna China, Nordkorea, Libyen och rad massa andra muslimska stater om hur dåligt det är med censur och att folket måste få styra och komma till tals med åsikt/tryckfrihet. Men vi inom Väst har tagit detta förgivet under för många år nu och våra makthavare börjar tycka att det är dags att sätta upp lite mera regler runt detta. Jag får det inte att gå ihop hur man ena stunden kan hylla internets storhet och vilken betydelse det har haft nu i dessa länder som Egyptien och Libyen då det kommer till demokrati kämparna. Men på hemmaplan vill vi bygga mera kontroll och stärka upp lagarna.

Det finns ett roligt YouTube klipp som beskriver detta allt för bra som kom ut för något år sedan.

Cleanternet – for a cleaner and safer Internet

Desto mera kontroll våra makthavare vill ha över oss invånare desto mera känner iaf jag att jag vill göra motstånd. Att kunna komunicera fritt är som sagt något som vi alla ska kunna kräva utan att bli passivt övervakade. Det är viktigare för demokratin än att vissa olagligheter som finns och nyttjar detta lagförs. Allt har ett pris och för mig ska det MYCKET till innan Art 19 konventionen får brytas.

Destomera begränsningar internet blir utsatt för destomera lösningar som Freenet och Tor kommer vi att få se.

Funderar redan nu på att hosta Tor och Freenet anslutningar. Destoflera som är med desto bättre för våran demokrati vill jag påstå. Storebror har lika lite att göra i min elektroniska komunikation som dom har i mina brev eller i mitt hem att göra så länge det inte finns en rejäll misstanke om brått.

Det finns tyvärr många människor som anser att dessa argument är för att många vill kunna ha gratis saker på nätet och har detta som en ursäkt. Dessa människor bör man bli mörkrädd för för, dom har tydligen inte förstått vad ett riktigt demokratiskt samhälle behöver för att fungera. Om man anser att tex upphovsrättsfrågan står över principiella demokratiska fundament i ett demokratiskt samhälle så bör man rejält fundera till på vad man har för syn på demokrati.

Beatport kommer i HTML5

En av dom bästa källorna för min del att hitta ny musik är på Beatport. Dom har länge haft en sida som enbart fungerat i flash. Men nu håller dom på att snickra om för att få ut en Html5 version. Det blir spännande att se hur dom lyckas med detta. Själv tycker jag flash är bra till mycket men har lite svårt för sidor som helt drivs i flash. Mest för att grundläggande funktioner fungerar inte som man vill så som fram/tillbaka pilarna eller hur scroll på sidan fungerar osv. Rätt läckert att filmerna dom gjort på den där beta sidan där dom intervjuar artister är gjord i deras studios via webbkameror. Helt klart så har utvecklingen gått framåt även på den biten i kvalitet :)

Tankar om Facebook

Ifrån början var jag grymt negativt inställd till denna site pga detta med integriteten. Jag kan bara säga att detta gäller fortfarande. Men jag valde ändå 2008 att gå med facebook. Detta pga av några anledningar. Det förekom bilder på en där som folk pratade om och som man själv inte hade någon susning om vad det var. Så det enda alternativet var att faktiskt gå med och se till så man vet vad och var man förekommer så man själv kan styra lite bättre över allt detta.

Men det finns även en hel del bra saker med Facebook som faktiskt gör att jag vill stanna kvar och vara med. Trotts massa galna saker jag stör mig helt otroligt mycket på vilket jag ska lista strax. Det finns inget annat vad jag vet som möjliggör att kunna nå ut till så många människor där det går att opinionsbilda för olika saker. Där man själv kan komma i kontakt med så otroligt många av sina gammla vänner och bekanta. Chatten på Fb är nog den bästa av dom alla då man enkelt kan skapa grupper och dela in folk i där man väljer vilka man vill vara online för beroende hur mycket man vill bli störd eller vilka man vill bli nådd eller nås av. Det går även att ställa in ganska mycket så ens postningar riktas till vissa bekanta/vänner och där andra exkluderas där det inte är särskilt relevant för dem att ta del av informationen.
Att ha egna grupper för olika aktiviteter är också en otroligt bra sak med FB där man kan planera olika evenemang och dela med sig av bilder/informartion som bara är till för dem i gruppen. Allt detta är mycket struligare att få till på en extern sida/forum där folk måste regga sig osv. Att nå folk via mail eller mobil är inte alltid det lättaste synnerhet inte dom vänner/bekanta man inte så ofta har kontakt med. Som bekant byter folk mobilnummer mailadresser ganska ofta. Men på FB täcker man nog in 80%(Hittar på) av alla man vill nå och där är det alltid samma ”adress”.

Nu till mina riktiga störmoment ang facebook och som är så pass irriterande så jag känner starkt att man borde lämna denna site. Men som jag skrev ovan så iaf hitils så övervinner fördelarna. Så man får hoppas inte FB blir värre än vad det är för då får jag nog ta och omvärdera mina tankar ang detta.

VARFÖR Kan jag inte ta bort allt på min wall via en enkel lösning? Det är sjukt irriterande att FB har kvar precis allt som jag har på min wall och att det inte Tasbort/arkiveras efter någon månad så ingen senare kan ta del av dessa inaktuella wall poster. Min lösning på detta var att instalera ett imacro addon till Firefox som kunde hjälpa mig att rensa min wall. Men detta var ändå inte det enklaste och det krävdes ändå ganska mycket handpåläggning.
Det finns en beskrivning på YouTube som visar hur man gör.

VARFÖR Kan jag inte ta bort alla mina medelanden på ett vettigt sätt så som man kan i andra mailprogram. Nej här måste man gå in i varje medelande för sig och välja ta bort. Otroligt frustrerande. Jag vill inte ha massa gammla medelanden som är flera år där som är helt inaktuella och ur tiden. Tyvärr så får man väll fixa detta manuellt men då det väl är gjort så får man bli mera noga med att hålla efter sen.

VARFÖR Är det inte samma funktion på bilder som det är via en vänn förfrågan? Alltså så att jag själv måste godkänna taggen för att den ska slå igenom. Har upplevt en del dåliga exempel på detta. Lösningen nu är att man får låsa sin profil stenhårt då man är bortrest och har dålig koll på FB så inget kan postas alls. En annan bra sak nu med smartphone är att iaf jag har FB inställt så att så fort någon postar på min vägg eller taggar en bild på mig får jag en notification direkt då det sker så jag kan kontrollera så att det inte är några dumheter.

Då vi kommer till integritetsbiten på FB så har iaf jag själv en del tankar. Jag har snudd på inga gilla sidor eller är med inågra offentliga grupper. Jag ser heller ingen anledning att facebook behöver veta mitt yrke, vilken civilstatus jag har eller vilken utbildning jag gått. Mina vänner som undrar kan fråga mig så får dom veta. Detta är INGET som behöver finnas registrerat hos FB anser jag. Att gilla en sida och då tex en produkt/företag är som att sätta upp en lapp på dörren hemma ”Reklam ja tack”.

Detta med check in som facebok introducerade för några måander sedan har jag onda aningar om och man skulle lika gärna kunna döpa om Check in knappen till ”robb me please” knapp.
Men detta är inte det värsta med check in, redan nu börjar butiker så som Stadium osv ge folk erbjudanden så att dom tex får rabbat på en viss produkt då dom checkat in på stället. Detta tycker säkert många om. Vad är det för fel med riktad reklam och bra erbjudanden? Ja för mig är inte det ett problem. Men jag vill inte se mitt nyhetsflöde spammat med massa reklam. Facebook tillåter att dölja det mesta i ens nyhetsflöde man inte tycker om men då vi kommer till check ins så är det helt omöjligt. Så det end alösningen är att blocka personen helt. Jag kan lätt säga detta nu att om allt för många börjar spamma detta och jag vill tro detta kommer bli större framöver så kommer dessa personer hamna på min blocklist i nyhetsflödet iaf.

Sen finns det alltid en del vänner som har fått lära sig på jobbet eller som driver eget där dom ser FB som den ultimata kanalen att göra reklam för sitt företag eller någon produkt man får bonus av att förmedla online vilket då ofta spammas ut till vännerna. Som sagt jag blocker alla som syslar med sådant då jag inte är vän med personer på FB för att få erbjudanden eller påtryckt politiska åsikter(om jag själv inte ber om det)om saker och ting. Jag är på FB för att ha ett bra kontaktnät med vänner och bekanta.

MS + Skype = Sant

Det blir mycket funderingar kring detta med Microsofts köp av Skype. Redan nu vill några som tror sig veta berätta vad som kan hända.

Visst kan detta vara möjligt. Men ser man historiskt sett så levererar MS mjukvara och vad jag vet så har dom varit ganska drivande för att få in Office, Internet explorer och inte tala om att dom anser att det är helt okej att man kör Windows på en Mac. Så varför skulle denna till största del mjukvaru leverantör vilja låsa in sig? Så som tex Apple gör? Vad kan dom ha att tjäna på det? Jag antar dom vill finnas på alla plattformar så långt det bara går.

Com Hem

Jag brukar ofta störa mig på att då man är en existerande trogen kund på ett företag så brukar man sällan få ta del av det företagets rabatterbjudanden för det gäller ”alltid” nya kunder. Så ville helst Com Hem ha det även i detta erbjudande:

”Just nu! Bredband XXL 199:-/mån
Nu får du Bredband XXL (50-100 Mbit/s) för 199:-/mån i 6 månader när du tecknar 12 mån abonnemang (ord pris 399:-/mån).Tecknar du samtidigt Telefoni i ett år så bjuder vi på abonnemangsavgiften för Telefoni i 6 månader, därefter 69:-/mån.”

Det roliga är då man ringer in till Com Hem och vill ha detta så påstår dom att det är enbart för nya kunder. Men vart i denna text i detta erbjudande framkommer det? Jag läste upp detta för tjejen på Com Hem supporten och hon gav iaf vika och höll med om att det faktiskt inte framgår tydligt. Så dom gick iaf med på att att även ge mig detta erbjudande.

Jag tycker att det är ganska tråkigt att man som existerande kund ska behöva hålla koll hela tiden på allt sådant här. Har man otur kanske man betalar alldeles för mycket. Detta gäller allt ifrån försäkringar till vilka typer av lån man har på banken. Dom vet att vi är lata och att vi sällan kollar upp sådant här. Där emot är dom snabba att höra av sig om det ska bli dyrare.

En app för skolmaten

Ibland slutar man förvånas. Det är precis som om inte internet har funnits med information innan. Nu går det upp för några att man vill ha en ”skolmats app” så man enkelt kan se vilken mat sina barn äter i skolan så att det inte krockar med det man ska äta hemma.

Så vitt jag vet har väll denna typ av information gått att ha på en hemsida som man enkelt kan surfa till sedan vi vanliga svenssons fick tillgång till Internet i hemmen. Varför behöver man en app till en sådan här enkel sak?!. Ibland går man verkligen över ån efter vatten som det heter.

iPad med tidningar…

Det är mycket hype runt iPad och jag är nog en av dom som inte riktigt ser grejen med denna ”surfplatta” för vad tillför den som inte andra saker redan har? Jag kan se användningsområden så som ”användarinterface” till photoshop/mjukvarusyntar/dj program/cubase osv. Men sen vad är poängen med den?

Hypen omkring iPad ifrån mediabolagen är enorm. Äntligen vill alla tro att dom kan börja ”ta betalt” för sina tjänster. Vaddå betalt? jag betalar i vanliga fall igenom reklamen jag tvingas se. Metro fungerar i pappersform som gratistidning med reklam. Så att få det att fungera i digitalform där inga andra mellanhänder är inblandade bör vara ganska självklart?. Ser vi sista 10åren så har det fungerar klockrent. Alla tidningar har egna webbportaler med många besökare varje dag som iaf hittills har fungerat mycket bra.

Nu vill alltså tidningarna gå tillbaka till hur det var innan Internet var stort och göra det vi är van vid idag ett dynamiskt material O-dynamiskt där tidningen blir en kopia av papper fast i digitalform. Där man får lite länkar till videoklipp/ljudklipp som mest och där man kan förstora bilder via touch (ohh vad häftigt, or NOT!) Vem vill se denna utveckling? jag förstår att dom som har tidningarna vill öka sina inkomster vem vill inte det? Men igenom detta så vill jag tro att dom kommer minska sina inkomster. jag kommer aldrig att gå tillbaka till en nyhetsplattform som är statisk samt där vi användare är exkluderad. Tidningarna med kommentarer och länkar till bloggar är något som ger ett otroligt mervärde för nyheter och det är helt gratis för tidningarna.

SVD har nu lanserat sin iPad app. Dom har MAGE att ta 28kr för ett ”lösnummer” vad nu ett lösnummer är i digital form. För mig då man har tillgång till den digitala tekniken bör inte ens det ordet gå att använda. För vad är ett lösnummer då innehållet ifrån ena timmen till den andra bör vara nytt med det som hänt ute i omvärlden och med det användargenererande innehållet.

Detta är tragiskt men säkerligen något som flera tidningar vill ta till så dom kan återgå till sin 1900tals plattform. Själv får man väll leta andra ställen att ta in sina nyheter på. Att betala för nyheter är en sak men att låsa dem inne ifrån användarna och ha innehållet låst(O-dynamiskt) är för mig helt ointressant och stenålderstänk.

mera YouTube….

Jag har lagt aldeles för lite tid på min lilla blogg senaste tiden. Men har haft ganska mycket som tagit upp min tid ”afk”. Nu har jag iaf pysslat om min lilla youtube sida och gett den lite mera personlig design. Det kan inte sägas för mycket men vilken otrolig site YouTube är. För mig har denna site numera verkligen blivit en snud på 100%ig ersättare som musikkanal. Jag använder mig bara av YouTube numera då jag vill lyssna och få tag på ny elektronisk musik.

För någon vecka sedan städade jag undan det sista av mina fysiska CD skivor ner till förådet. Vilket känns ganska skönt för dom var verkligen bara dammsammlare på slutet och tog upp massa plats i hyllan. Inser att senast jag köpte en CD skiva var 2001 där efter har mp3format tototalt dominerat i mitt hem. Men då jag nu städat bort dessa skivor som tillstörstadel består av 90talets elektronika musik så vill man jue fortfarande ha tillgång till denna musik i streamad digital form. Så jag har nu börjat jobba på en ”top favorits” spellista på YouTube.

Som finns att lyssna på här.

Denna lista kommer att byggas ut allteftersom jag kommer på musik som jag verkligen lyssnade mycket på förr. Redan nu finns det en hel del gammla trevliga låtar där. Har otroligt nog hitills inte stött på en enda låt som ej går att finnna på YouTube. (vart donerar man pengar, detta är för bra för att vara sant)

Nu är vi inne på en ny månad och yttligare en månadsspellista är klar.
Progressive Oktober 2010

Denna låt var nog den som jag spelat mest denna månad! :)
Glenn Morrison - Under A Pink Cherry Tree (Original Mix)

TV

Det är ett ganska intressant ord i dagens digitaliserade samhälle. Vad menar vi med ordet TV numera? Man hör ganska ofta folk säga jag ”tittar inte på tv längre” Menar man då att man ej tittar på själva skärmen som har fått namnet TV eller menar man att man ej ser på realtids TV sändningar efter TV klockan med det svenska TV-utbudet?.

Jag vill nog säga att jag ej tittar på Tv och då med ovanstående mening. För självklart sitter jag en hel del framför min Platta skärm(”TVn”) Men jag vägrar vara slav under TV-klockan eller följa det svenska utbudet som allt som oftast sänder saker mycket senare då det är inaktuellt eller inte alls.

I dagens samhälle med Internet har den gamla modellen av ”tv” dött och vi har nu alla möjligheter att se på TVn med våra egna villkor då vi vill och kan och på det utbud vi vill. Tyvärr finns det inga 100% lagliga lösningar som fixar detta helt ut. Svtplay är ett bra steg men varför har dom inte hela utbudet där som sänts igenom alla tider? Varför plockas saker bort där? Det är väll ändå TV lisens betalarna alltså dom flesta i detta land som ”äger detta”? Iaf allt egenskapat innehåll.

Jag vill nog tro att vi alla fortfarande är tv-tittare men idag med en annan innebörd än för några år sedan.

Fildelnings frågan = död?!

Läste precis på svd Att fildelnings frågan är som bortblåst. Ja det kanske stämmer. Vi alla är väll så pass vana nu att det är en del av våran vardag precis som TV programmen är på Tv. Trotts alla försök att minska detta förekommer ”fildelning” mer eller mindre i alla hem där en Internet anslutning finns. Så visst är frågan död, men själva företeelsen är nog lika vanlig numera i Sverige som att se på TV. Så det är väll ingen fråga att ”strida” om då fildelningen i sig har ”vunnit” och är nu normaliserad in i vårat samhälle. Dom enda som kan få liv i frågan igen är väll upphovsrättindustrin. Vi kan väll hoppas att dom sattsar på bra tjänster till oss istället för att bekosta dyra advokater som jagar fildelarna.