Archive for the ‘Teknik’ Category

Apple skämtar?

Ibalnd är det första April fast det ändå inte är det. Då man läser en nyhet nu som figurerar om att Apple tänker stoppa in en funktion i iPhone så man inte kan filma på konserter och liknande saker som är upphovsrättsrelaterade så blir det iaf för mig så pass komiskt och dumt så jag kan inte ta detta på alvar. Jag kan bara tro att detta är en nyhet som sprids av folk som vill svartmåla Apple? För det kan väll inte vara möjligt att dom seriöst funderar på att implementera detta?

Om dom skulle vara seriösa med detta så kan man undra VEM som kommer vilja äga en iPhone? Vem vill att ens telefon ska bli så pass styrd då dom väljer vad du får fota och filma med den? Vem kommer någonsin att vilja uppgradera sin tilefon med dessa funktioner om det kommer i en kommande patch?

Som sagt detta är så galet så det kan inte vara annat än ett ända stort skämt. Jag skulle iofs tycka det var bra om detta genomfördes så jag fick ett riktigt bra starkt skäl att övergå till Android. Just nu är jag faktiskt fortfarande nöjd till största del med min telefonen :)

 

HD TV

Ser att vi kommer få tillgång till HD kanaler i vårat mark-sända nät

Jag förvånas fortfarande att vi spenderar så mycket pengar på denna teknik då allt redan nu börjat gå över till Internet TV. Jag personligen har aldrig haft digital TV och kommer nog aldrig att skaffa det heller. Jag vill se på ”TV” då det passar mig och efter hur jag har tid. Då är TV sändningar ganska ointressanta. Enda gångerna jag kan se en viss nytta med detta är Live sändningar i tex sport. Men även det går att strema ut på nätet live.

Vi borde satsa hårdare på att bygga ut våran Internet infrastruktur ännu mera så kan vi en gång för alla släcka dessa master som tar upp massa dyr bandbredd i luften och som skulle kunna nyttjas till mer trådlös Internet kommunikation där vi så klart även inkluderar ”TV sändningar”.

Nästa generations spel..

Det var länge sedan jag tappade intresset för spelutvecklingen då allt blivit konolsifierat och typ ALLA spel som kommer görs för konsoller. Dom sista 6 åren har det inte hänt mycket i grafikväg. Detta är iofs ganska logiskt med tanke på att hårdvaran är fett begränsad. Alla som säger att grafik inte är viktigt bör läsa Bethesda-chefen Pete Hines åsikt om det hela. Jag vill vara så elak så jag anser att dom flesta spel som kommit till konsollerna är typ samma fast med olika texturer i iaf då det kommer till grafik.

Det är dags att det händer något på spelmarknaden nu jag menar spelen har typ stått still i utvecklingen i 6 år. Xbox 360 avtäcktes officiellt den 12 maj 2005 Dessa konsoller börjar bli GALET gamla.

Vi har ännu inte fått höra några nyheter på nya konsoller. Men jag kan nästan slåvad om att dessa är under utveckling. Jag har svårt att se dessa spelutvecklare som tagit fram dessa ny spelmotorer för nästa generations spel enbart vill vara på PC plattformen? För på konsoll ifrån 2005 kommer dessa spelmotorer inte fungera på det är iaf säkert.

Unreal engine 3

Frost bite engine 2

Bethesda Softworks nya motor för elder scrolls

Dessa små filmklipp ger iaf mig hopp om att man äntligen får se lite nytt blod i alla spel med ny teknik och där det finns nya mlöjligheter. Hoppas det INTE kommer dröja 6år+ då nästa generation av konsoller kommer bara så det blir samma ”spel stagnation” då.

Ipad en fluga?

”Därför är Ipad en fluga” Den rubriken läser jag på en artikel ifrån idg.se Personligen anser jag att den tar upp precis alla dom tankar jag har runt dessa surfplattor. Jag är sällan skeptisk till ny teknik och allt som oftast får jag lite panik att jag inte har råd att köpa dom senaste roliga tekniska prylarna som släpps på marknaden. Men jag måste erkänna att jag har noll och inget sug alls efter en surf platta. För ärligt jag vet inte riktigt vad den ger mig för mer-värde än vad min iphone har eller för den delen min laptop. En surfplatta är sämst av dessa båda världar. En dator som inte har en dators funktioner, En telefon som inte har en telefons funtioner. Vad ska jag med den till? Vilket mer värde ger den mig? Jag kan verkligen inte se varför man behöver denna produkt? Men tydligen säljer den bra så det är väll iaf kul för elektronik branchen :) Dock är det inget tåg jag hakar på så länge ingen riktigt kan förklara för mig vad en surfplatta ger för mer-värde som jag inte redan har i min mobil/laptop?

Dock börjar det komma intresanta laptop/surfplatte hybrider

Detta sätter saker i ett litet annat perspektiv där jag iaf själv kan börja se en viss nytta.

Sen tror jag otroligt mycket på själva iden med touchskärmar och jag hoppas att det framöver blir standard på allt som släpps i skärmväg framöver.

iPad med tidningar…

Det är mycket hype runt iPad och jag är nog en av dom som inte riktigt ser grejen med denna ”surfplatta” för vad tillför den som inte andra saker redan har? Jag kan se användningsområden så som ”användarinterface” till photoshop/mjukvarusyntar/dj program/cubase osv. Men sen vad är poängen med den?

Hypen omkring iPad ifrån mediabolagen är enorm. Äntligen vill alla tro att dom kan börja ”ta betalt” för sina tjänster. Vaddå betalt? jag betalar i vanliga fall igenom reklamen jag tvingas se. Metro fungerar i pappersform som gratistidning med reklam. Så att få det att fungera i digitalform där inga andra mellanhänder är inblandade bör vara ganska självklart?. Ser vi sista 10åren så har det fungerar klockrent. Alla tidningar har egna webbportaler med många besökare varje dag som iaf hittills har fungerat mycket bra.

Nu vill alltså tidningarna gå tillbaka till hur det var innan Internet var stort och göra det vi är van vid idag ett dynamiskt material O-dynamiskt där tidningen blir en kopia av papper fast i digitalform. Där man får lite länkar till videoklipp/ljudklipp som mest och där man kan förstora bilder via touch (ohh vad häftigt, or NOT!) Vem vill se denna utveckling? jag förstår att dom som har tidningarna vill öka sina inkomster vem vill inte det? Men igenom detta så vill jag tro att dom kommer minska sina inkomster. jag kommer aldrig att gå tillbaka till en nyhetsplattform som är statisk samt där vi användare är exkluderad. Tidningarna med kommentarer och länkar till bloggar är något som ger ett otroligt mervärde för nyheter och det är helt gratis för tidningarna.

SVD har nu lanserat sin iPad app. Dom har MAGE att ta 28kr för ett ”lösnummer” vad nu ett lösnummer är i digital form. För mig då man har tillgång till den digitala tekniken bör inte ens det ordet gå att använda. För vad är ett lösnummer då innehållet ifrån ena timmen till den andra bör vara nytt med det som hänt ute i omvärlden och med det användargenererande innehållet.

Detta är tragiskt men säkerligen något som flera tidningar vill ta till så dom kan återgå till sin 1900tals plattform. Själv får man väll leta andra ställen att ta in sina nyheter på. Att betala för nyheter är en sak men att låsa dem inne ifrån användarna och ha innehållet låst(O-dynamiskt) är för mig helt ointressant och stenålderstänk.

Telefonförsäljare och telefonsvarare…

Jag har alltid HATAT försäljare som ringer och dom har alltid en förmåga att ringa på dom tider man inte kan eller vill ta emot deras samtal. Vill jag ha något så letar jag efter det själv, jag vill inte bli uppringd och störd. Tror inte det finns någon som faktiskt uppskattar dessa telefonförsäljare. Jag antar att den största delen av alla telefonförsäljningssamtal fortfarande gå till hemtelefonerna. Men då mer och mer och då synnerhet min generation och den yngre faktiskt inte har något hemnummer så tvingas nu telefonförsäljarna att börja ringa på våra mobiler.

Det är här det börjar bli lite kul och intressant. Med dagens smartphones har vi verkligen all makt på vår sida och jag vill påstå att telefonförsäljarbranschen är en döende bransch där iaf jag om jag satt och bedrev ett sådant företag skulle börja tänka över framtiden.

Har man en iphone nu kan man installera en app som för över en kontaktgrupp till sin telefonbok med över 300 kontakter i. Vilket gör att du ser på telefonen om en säljare ringer eller inte. Samt om du vill kan du även lägga in en tyst ringsignal eller en annan signal för dessa nummer så att du vet att det är samtal som går att ignorera.
Själv skulle jag vilja dra detta ett steg längre och ha en ”egen telefonsvarare” på telefonen där man kan göra egna svar beroende på vem som ringer. Tyvärr finns det inget stöd för detta vad jag vet än på någon mobilplattform? Men eftersom det bara är mjukvara så bör det väll inte vara omöjligt att det kan komma någon sådan iaf till Android telefonerna. Egentligen är inte detta något konstigt vi hade telefonsvarare i hemmen förut alltså egna telefonsvarare. Så jag kan inte förstå varför vi inte kan få ha det nu. på Iphone kommer det nog tyvärr aldrig att komma. Om jag uppfattat det rätt finns det inga APIer att ta till för att kunna utveckla denna typ av Applikation.

Om an nu skulle kunna göra specifika medelanden så ger det ganska mycket makt över sina samtal.

tex: du har semester och din chef/Jobb ringer. Då svarar din telefon automatiskt, Hej, jag är inte tillgänglig förens första augusti. Ha en bra sommar. Är det något viktigt lämna namn och nummer… Ja detta kan man anpassa till mycket.

Så fort det står okänt nummer på telefonen så vet man att det är något irriterande samtal. Då skulle iaf jag vilja ha ett meddelande som sa så här.
”Hej! Jag ser att du ringer ifrån ett okänt nummer, var vänlig uppge namn ärende och telefonnummer så jag kan återkomma då jag vet vem du är och vad du vill.” Om dom ej gör det så är det ganska uppenbart att det inte är något viktigt och du slipper lägga energi och tid på det onödiga telefonsamtalet.

En annan bra sak med telefonsvararapplikationen är att man slipper betala massa avgifter till sin operatör som har denna typ av tjänst men som bara fungerar på alla nummer. Tyvärr misstänker jag att operatörerna motsätter sig denna idee starkt för det skulle minska deras inkomster.

TV

Det är ett ganska intressant ord i dagens digitaliserade samhälle. Vad menar vi med ordet TV numera? Man hör ganska ofta folk säga jag ”tittar inte på tv längre” Menar man då att man ej tittar på själva skärmen som har fått namnet TV eller menar man att man ej ser på realtids TV sändningar efter TV klockan med det svenska TV-utbudet?.

Jag vill nog säga att jag ej tittar på Tv och då med ovanstående mening. För självklart sitter jag en hel del framför min Platta skärm(”TVn”) Men jag vägrar vara slav under TV-klockan eller följa det svenska utbudet som allt som oftast sänder saker mycket senare då det är inaktuellt eller inte alls.

I dagens samhälle med Internet har den gamla modellen av ”tv” dött och vi har nu alla möjligheter att se på TVn med våra egna villkor då vi vill och kan och på det utbud vi vill. Tyvärr finns det inga 100% lagliga lösningar som fixar detta helt ut. Svtplay är ett bra steg men varför har dom inte hela utbudet där som sänts igenom alla tider? Varför plockas saker bort där? Det är väll ändå TV lisens betalarna alltså dom flesta i detta land som ”äger detta”? Iaf allt egenskapat innehåll.

Jag vill nog tro att vi alla fortfarande är tv-tittare men idag med en annan innebörd än för några år sedan.

Lite mattematik

Jag och en kompis satt för ett tag sedan och filosoferade lite om hur många olika bildkombinationer en datorskärm kan visa.

Vi försökte ställa upp en formel för detta men det tal vi började räkna på blev så stort så datorn klarade ej av att beräkna det hela vilket man lätt kan förstå om man går in på detta lite närmare. Nu minns jag inte exakt denna formel vi ställe upp eller om den ens var rätt. Men tänk er att en datorskärm på 1920*1080pixlar vilket är 2073600 pixlar. Om varje pixel kan visas i 24bitar. Vilket är 16,777,216 kombinationer per pixel. Så får vi ut ganska MÅNGA kombinationer.

I detta tal om det nu går att räkna fram så finns allt visuellt som går att skåda i den upplösningen och färgdjup som någonsin har funnits och kommer att finnas.

Detta blir rent av filosofiskt och lite för stort för ens hjärna att riktigt fatta. Men i detta tal finns alltså människans uppgång och nergång visuellt. Allt som existerat och kommer att existera.

det blev en iphone till…

Så det vart då ytligare en Apple telefon i min ägo trotts att det finns så mycket jag stört mig på då det kommer till dessa tidigare exemplar. Bra många av dom jag känner har fått byta ut sina gamla iPhones via garantin. pga dålig kvalité där dom gått sönder. Med stora förhoppningar så vill man iaf tro att denna nya version kommer hålla bättre. Men tyvärr så fick min kollega och en vän till han lämna in sina telefoner första dagen pga detta fel.

Så starten imponerar inte mycket om det nu är flera som råkar ut för detta.

Med detta gnäll kan man undra varför köpte jag denna telefon nu då? Jo för att jag anser fortfarande att Apples iPhone är den bästa telefonen på marknaden trotts vissa brister som man kan bli GALEN på. Har en längre tid tänkt att nästa telefon ska bli en Android telefon men då man börjar läsa om hur folk upplever dessa telefoner så inser jag att Android har en hel del tid kvar innan det är så pass moget så det passar mig och mina behov.

Det jag vill se på Android telefonerna är
1. Riktigt ”Native Android” alltså likt Googles Nexus One, tyvärr lär väll detta inte hända då Google lagt ner tillverkningen av egna telefoner. Så vi kommer få dras med Samsungs, LG, SE, HTC osv egna hemmasnickrade GUIs som är mer eller mindre bra

2. Direkt uppdateringar. Det är inte ok att SE osv väntar 6 månader tills dom kan släppa in ny version av Android till deras telefon för att dom måste anpassa det.

3. Telefontillverkana bör fokusera på färre modeller och ha mera support för dessa. Än att släppa en telefon sen 2 månader senare en nyare osv så sammanlagt på ett år har dom typ 10modeller ute. Då vet man att ingen av dessa telefoner kommer leva särskilt länge. Då nästa version är ute är den innan död.

4. Vill ha ett fungerande Android market i Sverige där man kan handla appar med svenskt Visa utan massa problem. Detta är ett av Androids största problem.

5. Iom att Android är friare så är det även mera öppet för att lura oss användare till att installera dåliga program som ligger i bakgrunden och skickar dyra sms osv. Detta bör styras upp bättre anser jag så det inte kan hända så ”enkelt”

Nu till själva iPhone4 och vad jag anser om denna telefon.
Det finns en uppsjö recensioner om denna telefon så tänker inte gå in så mycket på detta. Men kan ändå ge en viss reflektion. Går man som mig ifrån gamla 3g modellen till nu denna 4a modell Så kan jag lova att det är som att gå ifrån en 486 till en Pentiumdator på den gamla goda tiden. Skärmen är helt otroligt bra och jag har hittills ej sett något som kan mäta sig med dess upplösning och ljusstyrka.

En otroligt bra styrka med Itunes och kopplingen till iPhone är dess backup funktion. (Det är dock den enda funktion jag tycker är bra, sen kan det programmet på PC plattformen själv dö om jag fick välja) Så att gå ifrån 3g modellen till nu 4an var jätte enkelt bara koppla in telefonen till Itunes synka om till den nya. Då fick man med alla gamla sms, Kontakter. Appar osv osv. detta är otroligt bra och ett verkligt plus då man skaffar en ny telefon. För det är oftast allt som man har i telefonen som man tycker är gruvsamt att gå ifrån då man går till en ny.

Jag har ännu inte upplevt något lagg eller frysningar i telefonen som jag jämt fick dras med i gamla 3gmodellen.

Sen vet jag inte om det är psykologiskt eller ej pga allt snack om antenn problemet i telefonen, men jag får för mig att jag har sämre mottagning nu än på den gamla telefonen. Men några vänner har testat en hel del med 3g modellen vs 4an nu och där kom dom iaf fram till att 4an har bättre mottagning trotts allt.

För mig finns inte den ultimata lösningen då det kommer till ”smart phones” ännu dock anser jag att idags läget är fortfarande iPhone det som är den bästa lösningen iaf för mina behov. Så jag tror iaf att jag är nöjd med mitt köp. Det kommer bli intressant att se hur Android samt Win7 telefonerna nu längre fram kommer att bli, helt klart så har iaf nu Apple lite konkurrens vilket är jätte bra och gynnar oss konsumenter.

Mobiler + spel

Att mobiltelefoner börjar bli allt mera kraftfulla kan man se då john carmack
här presenterar sitt nästa spelprojekt på en iPhone4
RAGE 60fps demo on iPhone 4 by John Carmack

Ett annat coolt inslag i denna telefon är ”gyroskop” vilket gör att man kan få till ganska intresanta spel så som detta.
Gun Range iPhone 4 App Review

Det ska bli intresant och se hur spelmarknaden ser ut på mobiler om några år om denna utveckling får blomstra :)