Archive for juni, 2010

Junis spellista på youTube

Jag brukar alltid kategorisera in min musik i månader och årtal och så får det även bli på Youtube. Nu finns min spellista för juni månad klar att beskåda/lyssna här Eller i det inbäddade Youtube fönstret nedan.

Ganska tydligt vilken typ av musik jag lyssnar på antar jag? :) Jag måste säga att det släppts grymt mycket bra musik denna månad mer än vanligt men det kanske är för att det krävs ny musik till alla sommarfestivaler? FM Radio Gods Är helt klart mina favoriter denna månad.

Content aware

Efter jag sett lite nyheter om nya Photoshop CS5 och ”Content Aware” funktionen så kännde jag mig lite skeptisk och tyckte nästan deras demo filmer Var för bra för att vara sant. Adobe har en tendens att dema material som är perfekt anpassat och då ser det alltid bra ut men då man själv testar vissa nya funktioner som dom demat i deras nya produkter lever det inte allt för ofta upp till det dom sagt. Men i detta läge måste jag säga att jag är IMPONERAD! Trodde inte att det skulle fungera så här bra och så enkelt samt så snabbt. Bara denna funktion i sig kan vara värd en uppgradering om man sitter mycket med bildredigering.

Jag testade lite på skoj på en bild och tog bort liften. Ni ser själva. Visst det syns att det blivit manipulerat men jag tror ingen skulle märka det om man inte sett originalet innan.

Ny dator

Så har man äntligen den nya datorn i gång! Tyvärr så vart det till att investera i ett nyare nätaggregat också för det gamla tog och gick sönder via en HÖG smäll då det skulle kopplas in. Faktum är att jag nog alltid lyckats få trasiga nätaggregat i mina äldre datorer också. Så denna gång vart det ett rejält bra nätaggregat som har 7års garanti.

Det är alltid en lika skön känsla med en ny dator man upplever allt så mycket snabbare samt är det ganska skönt att installera om datorn så man får in alla nya program som man tidigare aldrig orkat uppgradera. Så nu känns iaf datorn lite framtids säker och förhoppningsvis ska man nu kunna redigera film utan att den segar ihop som den gamla gjorde.

En sak kan jag iaf rekommendera starkt vill man få en upplevd dator speed som iaf enligt mig inget annat kan mäta sig med i en dator så är det att kasta ut eran gamla Hårddisk och stoppa in en riktigt ny bra ssd disk som systemdisk. Att starta photoshop CS5 tar ca 2sec. Firefox hinner man inte ens mäta starttiden på.

En ssd disk kostar lite extra idag men dom sjunker snabbt i pris. Många stirrar sig blinda på terabytes för pengar men som systemdisk behöver man inga terabytes och det går mig veterligen inte att ge en sådan upplevelseboost i en dator som faktiskt ssd disken gör.

Time lapse

Jag har länge själv funderat på att skapa något roligt med ”Time lapse” Men det har aldrig blivit av. Men vill man finna lite inspiration för det hela så bör man se denna film

Running on Empty

Vilket otroligt jobb han har lagt ner för att maska bort bilarna men otroligt coolt vart det iaf :)

Spel i molnet

Det har länge varit mycket snack om alla molntjänster som är på väg och som ska revolutionera internet. Det berör inte minst spelvärlden och under några år nu har det varit ganska mycket prat om Onlive

Äntligen börjar man se att det faktiskt händer lite i detta
OnLive Review June 2010

First Look: OnLive Streaming Video Game Service

Personligen tror jag att detta kommer förändra ganska mycket i spelvärlden och hur vi tar till oss spel framöver.
Fördelarna är många så som:
0% piratkopiering
En mjukvarupatch på ett ställe istället för miljoner clienter.
Slutet på att hela tiden jaga nya konsoller eller ny dator.
Oändliga möjligheter för revolutionerande grafik/ai/fysik. (behöver aldrig invänta nästa generations konsoler)

Visst finns det nackdelar också men tror ändå dom är minimala till vad vinsten med detta är.
Kräver tillgång till bra bredband
onliveKonto stölder
Mindre ”customisation” möjligheter i spel
lagg/delay (fördröjning till server)

Microsoft, Sony samt Nintendo borde nog sätta seg ner och ta sig en rejäl funderare på deras framtid för detta är i min värld en rejäl konsolldödartjänst.

Ny hårdvara forts..

Efter mycket prövande så har jag inte lyckats komma fram till vad som orsakar att min dator stänger ner sig självt. Strömdelen som jag misstänkte var det som var trasigt visade sig vara okej. Så mest troligt så är det moderkortet som gett upp och då innebär det en ”ny dator”.

Jag brukar ofta sätta mig in ganska rejält i vad som som gäller då man ska handla men nu vill jag ha en dator så snabbt som möjligt och som fungerar bra. Att läsa på om allt tar mycket tid :(.Så nu blev det dessa saker Vilket jag nu har beställt. Dock har jag valt bort grafikkortet eftersom jag för tillfället ej spelar något spel.

Det jag ser mest fram emot är ssd disken som jag var tänkt ha som c:
Jag är innerligt sjukt less på hur långsamt alla gamla hårdiskar är och kanske äntligen får vi lite förändring med detta iom ssd.

WD Raptor vs Intel X25-M, programs
Comparison of Western Digital Raptor WD1500ADFD and Intel X25-M 160GB SSD when starting 51 programs simultaneous…

Som man kan se är det en GANSKA stor skillnad :)

En annan liten intressant sak som ska bli kul och testa är om CPUn är så pass övercklockningsvänlig som det påstås.

”What really sells us on the idea of the i7-930 though is it’s improved overclocking potential. While there’s no guarantee that every i7-930 will overclock as well as our test sample, it’s very pleasing to see how much better it overclocked than any i7-920 we’ve played with over the 12 months at identical voltages. Any CPU, let alone one with four physical cores, four logical cores and triple-channel memory, that can run at 4.3GHz with a standard air-cooler is great news.”

Ordern är skickad så nu är det bara invänta prylarna så man får montera ihop detta så snart som möjligt :)

Ny hårdvara

Det verkar som min dator är inne på sista versen. Helt plötsligt har den fått för sig att bara helt slumpmässigt stänga av sig själv den klarar sällan längre än 10 minuters körning. :(

Dessa typer av fel är lite jobbiga att lokalisera då det har ett ”slumpmässigt” beteende. Men efter lite efterforskning med minnen, temperaturkontroll osv så är min slutsatts att det nog är strömdelen som börjat sagt sitt.

Ska man ha en vettig strömdel kostar det en liten slant. :(

Om inte detta är felet då blir det nog till att byta ut en hel del hårdvara och då lutar det åt dessa saker.

Men förhoppningsvis så är det bara strömdelen som är trasig så man kan köra vidare med den gamla trotjänaren en liten stund till. Denna dator jag äger nu är den jag haft längst i min ägo utan att bytt eller uppgraderat vilket är nu på 3.5 år. Ganska gamla prylar numera :)

Rörelsekänsliga kontroller

Jag har alltid varit lite småskeptisk till detta med Nintendo wiis stora grej med att den har rörelsekänsliga kontroller. Dom flesta man känner har sina Wiis oanvända sen ganska länge och är mera en ”cool grej” än något som faktiskt används.

Nu börjar det komma en del konkurrerande lösningar på detta som Microsoft och Sony visar upp på årets E3 mässa.

Detta spel ger mig helt klart lite spelsug
Sorcery PS3 (PS Move) - 2010 E3 Conference Gameplay

Frågan är hur länge är det kul? blir det jobbigt/tråkigt? enformigt?
Det ger iaf ”Jag vill ha och testa känsla” över det hela iaf.

Microsofts motsvarande med kamera verkar också intressant, dock undrar jag hur bra det egentligen fungerar?
E3 2010 Kinectimals: Demo Gameplay Video

Framtiden och Video på Internet

Det är väldigt mycket snack nu om html5 på nätet. Synnerhet då Apple anser att Flash är för ”buggigt” och instängt så har dom nu medvetet valt att inte ha med Flash player som möjlighet i deras Iphone och Ipad produkter.

Detta låter väll bra och ärofullt. Alltså att vi äntligen ska sluta ha en buggig-flashspelare och att vi ska gå emot en öppen bättre standard på Internet. Ingen blir väll gladare än oss utvecklare om vi på ett enklare sätt kan presentera video på nätet lika enkelt som vi visar bilder.

Men det är här ett av dom stora problemen kommer. Vilken videostandard ska gälla? Enligt Steve jobbs själv så verkar han verkligen strida för det öppna nätet med video iom html5s möjligheter och i hans värld är tydligen h.264 lösningen.

Men det dras med ganska stora licensierings problem med h.264 vilket gör att det inte är lika ”fritt” Som det påstås och det är en av anledningarna till att inte Mozilla ställer sig bakom det. Nu är det upp till bevis anser jag. Google har presenterat ett riktigt intressant alternativ nu men som tyvärr Apple inte verkar tycka om? Vad är det för fel på fritt och öppet och som ett av världens största Internetbolag Google backar upp samt bra många flera bolag så som:
Mozilla
Opera
Adobe
AMD
ARM
Brightcove
Broadcom
Collabora
Digital Rapids
Encoding.com
Grab Networks
iLinc
INLET
Kaltura
Logitech
MIPS
Nvidia
Ooyala
Qualcomm
Skype
Sorenson
Telestream
Texas Instruments
Verisilicon
ViewCast
Wildform

Hur är det med Apples ideologi om hur bra det är med opensoucre egentligen? Eller är dom helt enkelt för fäst vid h.264?

DJs

Allt som oftast så stöter man på ”nya namn” inom klubbmusiken alltså sådana artister man inte lagt märke till innan. Det produceras så otroligt mycket och det är svårt att lägga alla artister/DJs på minnet. Men ibland sticker verkligen vissa artister ut lite mera än andra och är mer än bara ”One-hit wonder” där man inser att det mesta som görs är välproducerat och är riktigt bra. För mig är nyligt upptäckta FM Radio Gods samt Moguai sådana artister. Dom är i min bok förjävla bra helt enkelt :)

Moguai

FM Radio Gods