Archive for juli, 2010

Semester

Jag har just nu semester och det innebär att jag inte sitter så mycket med dator/internet som i vanliga fall, så denna månad blir det lite mindre uppdateringar än vanligt på bloggen.

Arbetsbrist?

Efter jag läst denna artikel ifrån svd så tycker jag det väcks en del frågor.

Om det nu är så att det är hög arbetslöshet men stor kompetensbrist till dom jobb vi har så kan man direkt börja fundera på hur bra egentligen vårat utbildningssystem fungerar?

Ett vanligt argument är att det betalas för dåliga löner så det är inte värt att utbilda sig till ingenjör tex. Detta måhända vara sant. Men lön och utbildning har inget med varandra att göra och det är så tröttsamt att så få verkligen fattar detta. Lön handlar om vad du kan bidra med till det företag du ska jobba åt samt vilken efterfrågan det är på din kompetens och vilken vinst du som person kan generera till företaget. Det är hederlig marknadsekonomi på ”tillgång och efterfrågan”. Om det finns för många ingenjörer som vill åt ditt jobb så är det väll ganska logiskt att lönerna blir lägre. Är det få som verkligen vill jobba inom vården tex så kan jag LOVA att lönerna går upp. Men så länge det finns stor tillgång till personal så kommer aldrig lönerna gå upp på samma sätt som där det är brist på personal går lönerna upp. Detta har INGET med utbildning att göra.

Bara för att man har lagt ner massa år på skolan och har en titel samt massa studiepoäng så kan det inte och bör inte vara en garanti för hög lön. Det enda det kan och ska vara är att du kommer öka dina möjligheter mångfalt att få ett bra välbetalt jobb och där kunna jobba mycket bättre än personer som ej är utbildad på samma nivå. Klarar man inte det och en som är ”outbildad” klarar jobbet lika bra så kan jag inte se varför man per automatik ska ha högre lön? Din utbildning ska vara så pass bra så du klarar jobben som ingen annan kan vilket på så vis ska ge dig högre lön pga att din kompetens är efterfrågad och dyr att få tag på och framför allt att du som person är rätt.

Sen gnälls det på att det till och med är svårt att rekrytera städare. Det jag vill veta i detta läge är vilka arbetsvillkor/Löner osv som man erbjuder dessa städare. För jag har svårt att tro att det råder ”kompetensbrist” på dessa yrken. Det handlar nog mera om vilken typ av anställning man är villig att ge. Så länge dessa typer av anställningar är ”icke lockande” så söker självklart folket andra typer av jobb som ger mera. Men till slut kommer även städfirmor att kunna erbjuda vettiga avtal pga ”tillgång och efterfrågan” där företagen som behöver dessa tjänster inser att det kommer kosta dem mer än ”slavlöner” för att få dessa tjänster utförda. Återigen har inget med utbildning att göra.

YouTube även bra för musik..

Som ni säkert sett så refererar jag mycket av den musik jag lyssnar på till YouTube. Faktum är att all musik jag tycker om finns på youtube och då även allt nytt som släpps. Detta med möjligheten att bygga playlists gör iaf för mig YouTube till den bästa onlinelösningen för musik just nu. Jag kan inte komma på något annat ställe där jag så enkelt kan nå all den musik jag vill lyssna på utan för YouTube. Det finns mig veterligen ingen annan tjänst som ens är i närheten av den mängd och snabbhet i ny musik som YouTube har. Jag har ingen koll på musiken som rör sig utanför Tehcno/House/Trance/Electro. Men inom detta hittar man till 99% av allt som iaf jag är intresserad av. Så har man inte fattat detta att YouTube är mera än bara film så börja testa leta musik där så kommer ni bli förvånad över vad ni kommer att hitta.

För att kunna skapa egna playlists på YouTube så krävs det att man har ett eget registrerat konto. Efter det är det bara börja bygga upp sin musiksamling online. Du kan sprida dina playlists till andra och ta del av andras. Hittar du någon användare på YouTube som lägger upp mycket intressant musik är det bara börja prenumerera på den användarens kanal så får man upp alla nyheter där ifrån i sitt eget nyhetsflöde då man loggar in.

Detta fungerar klockrent på datorer med Flashplayer installerat. Men tyvärr är det lite klurigare på tex iPhone. Jag får inte till att spela upp YouTubes playlists i iPhonen och hittar ingen fungerande app alls för detta ändamål.
Jag kan väll inte vara själv om detta? Det måste finnas flera där ute som vill kunna nyttja YouTube som en stremande musiktjänst? Detta är helt avgörande för mig då jag ska välja min nästa mobiltelefon. Stödjer inte telefonen YouTubes alla funktioner så får jag se över vilka andra alternativ som finns. För det är igenom YouTube jag har min musik.

Musik på bloggen..

Har skapat ännu en sida på bloggen som heter Musik. Där det allt eftersom lär byggas på med flera olika kattegorier. Just nu finns mina youtube spelistor för 2010 där

Nya foton

Har uppdaterat fotosidan med lite nya bilder ifrån denna sommar. Det albumet kommer fortlöpande att uppdateras under sommaren.

Datorn gör jobbet..

Kul att se att ramminnet gör rätt för sig och även CPUn i den nya datorn :)

bench

Går det att kompromissa om allt?

Nu i dessa valtider och vi väljare står inför valet vilket parti vi ska välja så måste jag erkänna att med detta ”två parti system” vi nu verkar ha skaffat oss här i Sverige så känner iaf jag att vi inte riktigt vet vad vi får.

Det är så otroligt luddigt då man hör alla partier prata om sina viktiga kärnfrågor men som man vet att det kompromissas rejält om med dom andra samarbetspartierna. Detta anser politiker är bra, alltså att man måste kunna kompromissa för att komma framåt. Man ger lite där och får lite här. Mitt största problem med detta är att jag just inte vet vad det är jag ger eller får då jag lägger min röst på något parti i dessa allianser pga att allt kan det kompromissas om.

Jag vill veta som väljare vad är det jag får och vad är det jag måste ge i dessa partier. Det går inte rösta på ett parti och senare få höra att det fans viktigare saker och att man måste samarbeta för att komma framåt. Är det alltså viktigare att sitta vid makten än att stå upp för många av sina viktiga ”Kärnfrågor”?

Jag har ingen aning om hur långt Miljöpartiet är villig att ge sig vika för sina miljöfrågor vart drar dom gränsen ifrån att frågorna är viktigare än själva samarbetet och den möjliga makten.

Kommer Socialdemokraterna riva upp FRA lagen och göra rätt? eller var det bara snack? Kommer vänstern att stå på sig i sina tankegångar om att staten/kommunerna bör anställa mera folk för att minska arbetslösheten?

Tittar man på den alliansen vi har nu så är det väll inget parti som är sig likt sen innan dom ingick i denna allians. Jag trodde tex ALDRIG att FP eller Centern skulle kunna vara med och rösta fram en lag om FRA eller Centern nu och kärnkraften.

Jag tycker inte man ska vara benhård och allt är inte svart eller vitt, ett eller noll. Men visst finns det vissa frågor vi i det svenska samhället inte ”kan” kompromissa om? För mig handlar det om tex dödsstraffet det GÅR inte att kompromissa om det eller tortyr, Vilket vi tydligen tillät med utvisningarna av 2st egyptier till Egypten. Hur mycket integritet ska vi släppa för att stat ska kunna ha kontroll? Vart går gränsen? vart anser dom sittande partierna att gränsen går i dessa frågor? Räcker det med att USA/EU kräver en sak så går vi med om det för det måste kompromissas så vi kan vara sams. Till vilken lägsta nivå ska vi behöva sträcka oss för att ”enough is enough”?

Så mina fråga nu till dom sittande partierna som så gärna vill få våra röster är följande.
Vilka egna kärnfrågor är viktigare än själva makten? Eller är det viktigare att vara mjuk i kanten med sina kärnfrågor för att nå makten?

Jag kan iaf inte lägga en röst på partier/personer som man inte vet vart dom står men innan sagt en sak men efter gör en annan.

Detta är ett bra beskrivande exempel på detta.
Den lömske Federley spelar teater om FRA-lagen

Just nu vet jag bara om ett parti som jag iaf innerligt tror kommer vara väldigt principfasta i sina frågor där det inte kommer kompromissas och det är Piratpartiet

Visst ska man kunna kompromissa och visst ska man se lösningar men som sagt jag vill veta vart gränsen går vad jag får och måste ge nu innan jag röstar och inte bli lurad/bedragen pga att det måste ”kompromissas”.

Nu är det ganska tydligt att jag kommer iaf detta val att ge Piratpratiet min röst för dom är dom enda jag vet nu som kommer stå upp till 100% för sina frågor där frågorna är viktigare än makten i sig och där jag själv anser är att många av deras frågor är viktigare än någon %på skatten hit eller dit.