Archive for augusti, 2010

Musik och film i molnet

Dessa nyheter är alltid kul att läsa. Det där en statistik jag bara kan instämma med och är en del av. Sedan Spotify kommit till världen samt med YouTubes stora musikutbud har jag aldrig sett något behov av att ”tanka musik” längre. Jag har alltid tyckt/trott/påstått att så fort dom lagliga alternativen blir bättre än dom ”olagliga” så kommer folk att gå över till det. Dessa siffror talar ganska mycket för att det stämmer. För vem orkar egentligen sitta och leta låtar på nätet sen ladda ner samt där efter föra över till mp3spelaren/telefonen. Med dessa tjänster så finns det alltid tillgängligt vart man än är så länge man har El och Internetuppkoppling.

Förekommer det ens fester hemma hos folk numera där inte Spotify och YouTube är huvudkällan till den musik som det lyssnas till?

Själv har jag stora planer på att packa undan mina plastbitar(cd skivorna) ner till källaren och ställa dem bredvid mina lådor med vinylskivor och kassettband. Förhoppningsvis kommer detta fenomen aldrig igen att behöva uppstå iom att allt numera ligger i ”molnet” och nästa generation av media är inget som är ”flyttbart” i hemmet.

Fler och flera digitala tjänster kommer att flyttas över till molnet och vi har helt klart en intressant framtid framöver över hur Internet kommer att utvecklas. Det man faktiskt saknar mest nu är motsvarande bra filmtjänster på nätet. Visst det finns lite försök som Voddler och andra typer av tjänster. Men allt handlar om vilket utbud dessa tjänster har och så länge utbudet är dåligt kommer vi konsumenter att ”ladda ner” filmer/Tv-serier framöver. Drömsenariet vore tex att www.imdb.com även hade en länk till varje film/tv-serie som dom har i sin databas. Det lär dröja innan något sådant händer men den dagen så kan jag lova att snudd på all ”olaglig fildelning” av film kommer att upphöra.

Dricks

Det kommer allt som oftast diskussioner i tidningarna om dricks och att vi svenskar är snåla då det kommer till detta på våra restaurangbesök.

Förut har jag anset att dricks är en fin gest emot personalen på restaurangen man varit och ätit på då man fått okej mat och service. Detta gäller väll fortfarande men då man tänker efter lite är det ett ganska konstigt beteende. Hur många brukar dricksa personalen på biblioteket då dom hjälpt dig att hitta just den där boken du vill läsa?. Eller på en Ica affär då dom dragit runt dig i affären för att hitta just det där speciella brödet och get lite bra information om vissa produkter. Jag vill tro att detta inte alls är så vanligt? Varför ska restaurang branschen vara ”exklusiva” då det kommer till dricks? Har dom det mycket tuffare att jobba i detta land än vad andra typer av serviceyrken har? Har dom det sämre betalt än vad undersköterskor har som hjälper människor hela dagarna?

Mig veterligen så tar alla svenska restauranger betalt för servicen?. Hur kan man anses som snål om man går ut och äter mat och ej dricksar? Jag menar då har man alltredan spenderat pengar på stället? ”Snålt” är det om man väljer att äta hemma och skita i restaurangbesöket helt. Ska man då få dåligt samvete då man är ute och äter och betalar det som dom faktiskt skriver på notan att dom vill ha?

Sen blir det en ganska konstig signal till denna yrkesgrupp att arbetsgivarna behöver inte hålla lönerna uppe pga att dom anställda får mycket dricks som det ej behöver skattas för. Med denna logik är det nästan bra att inte ge dricks för det kommer tvinga fram en högre lön för denna yrkesgrupp.

Så min poäng med detta är att det är inte fel att dricksa men det bör definitivt inte vara enbart för en speciell yrkesgrupp. Har en person som jobbar inom något ”serviceyrke” gjort något extra för dig som du inte förväntat dig och som gjort att din dag blivit lite bättre så varför inte uppmuntra denna person med lite dricks eller en snäll uppmuntrande komplimang. Detta bör som sagt inte vara exklusivt för restauranger. Men om du får det man förväntat sig så är det inget fel att faktiskt enbart betala det som du blir ombedd att betala. För alla vinster och allt är inräknat i denna prislapp i Sverige. Det är vare sig snålt eller fel anser jag. Du har redan visat din uppskattning till stället iom att du faktiskt valde att spendera dina pengar där.

Mobiler + spel

Att mobiltelefoner börjar bli allt mera kraftfulla kan man se då john carmack
här presenterar sitt nästa spelprojekt på en iPhone4
RAGE 60fps demo on iPhone 4 by John Carmack

Ett annat coolt inslag i denna telefon är ”gyroskop” vilket gör att man kan få till ganska intresanta spel så som detta.
Gun Range iPhone 4 App Review

Det ska bli intresant och se hur spelmarknaden ser ut på mobiler om några år om denna utveckling får blomstra :)

Musiken och känslor

Läste precis en intresant artikel som faktiskt bekräftar det jag alltid tänkt på och använt mig av för att styra mina känslor allt som oftast. För mig är en stor del av livet musik. Jag lyssnar flera timmar dagligen på musik så jag kan ganska snabbt associera en låt till en viss del i mitt liv av den musik jag lyssnar på. Vissa låtar som jag tycker väldigt bra om är så pass starka så även då jag mår dåligt tar musiken över och man kan bli så otroligt glad och peppad.

Som den här låten kommer nog aldrig bli fel. Vill jag bli på bra humör så spelas denna högt! 😛
Sebastien Leger - Majestic (Original Mix)

Så det är helt klart bra att ta till musik för att kunna ändra sina känslor och tankebanor.
Inom mitt jobb sitter jag med ganska mycket kreativa saker så som bildredigering osv. Där bara måste jag lyssna på musik annars dör min skaparglädje totalt.

Mera intressant läsning om detta ämne här

Dags för ny telefon…

Min gammla iPhone3g börjar att gå i bitar så nu är jag på jakt efter en ny telefon. Det jobbiga är att just nu ”finns” bara iphone4 som är intresant och som är ny dock är det kö på den hos telia. Valet står mellan en

iPhone4

eller en
HTC Desire HD ACE

HTC telefonen ryckats komma i oktober. iPhonen ”finns ute nu” frågan är hur lång väntan det är i kön på den. Den första som kommer blir det iaf köp på.

Man kan ha MÅNGA åsikter om dessa telefoner. Ska man ha Android som är mera öppet och mera flexibelt eller apples IOS som är mera låst men som då också är mycket säkrare och mest troligt mera stabilt med stort utbud av appar till. Båda dessa system har riktigt bra fördelar emot varandra och det är omöjligt för mig att säga vilken som är ”bäst” Det finns saker jag verkligen stör mig på hos både iPhone samt på android telefonerna.

Jag hoppas bara att någon av dessa kommer så snart som möjligt innnan min gammla telefon går sönder helt :(

Julis musik

Även juli månad innehöll en hel del bra musik och allt ligger länkat i julis spellista ifrån youtube här:

Du finner även detta i fliken musik 2010.
Det händer inte ofta men ibland så plockas det bort en del låtar ifrån youtube som har laddats upp vilket denna playlist har blivit drabbad av men det är bara ett fåtal låtar som har tagits bort som tur är.

Starka kryddor

Nu då semestern är slut så är väll även ”blogg semestern” det och varför inte starta med ett litet roligt inlägg om starka kryddor. En vän till mig älskar starkmat och han har nyligt testat på att äta en hel ”Ghost pepper” Det anses vara det starkaste man kan äta om man nu ska tro på det som sägs och skrivs. Men då man ser dessa klipp så kan jag verkligen förstå att detta är inte något vi ”dödliga” bör testa oss på.

Dessa två klipp illustrerar detta ganska bra med att det är inget man leker med :)

Här är klippet med min vän som testar på detta och jag vill påstå att han klarar sig ganska så bra :)

Jag antar att jag själv skulle nog dö om jag provade på detta. :)