Archive for september, 2010

Fildelnings frågan = död?!

Läste precis på svd Att fildelnings frågan är som bortblåst. Ja det kanske stämmer. Vi alla är väll så pass vana nu att det är en del av våran vardag precis som TV programmen är på Tv. Trotts alla försök att minska detta förekommer ”fildelning” mer eller mindre i alla hem där en Internet anslutning finns. Så visst är frågan död, men själva företeelsen är nog lika vanlig numera i Sverige som att se på TV. Så det är väll ingen fråga att ”strida” om då fildelningen i sig har ”vunnit” och är nu normaliserad in i vårat samhälle. Dom enda som kan få liv i frågan igen är väll upphovsrättindustrin. Vi kan väll hoppas att dom sattsar på bra tjänster till oss istället för att bekosta dyra advokater som jagar fildelarna.

Lite mattematik

Jag och en kompis satt för ett tag sedan och filosoferade lite om hur många olika bildkombinationer en datorskärm kan visa.

Vi försökte ställa upp en formel för detta men det tal vi började räkna på blev så stort så datorn klarade ej av att beräkna det hela vilket man lätt kan förstå om man går in på detta lite närmare. Nu minns jag inte exakt denna formel vi ställe upp eller om den ens var rätt. Men tänk er att en datorskärm på 1920*1080pixlar vilket är 2073600 pixlar. Om varje pixel kan visas i 24bitar. Vilket är 16,777,216 kombinationer per pixel. Så får vi ut ganska MÅNGA kombinationer.

I detta tal om det nu går att räkna fram så finns allt visuellt som går att skåda i den upplösningen och färgdjup som någonsin har funnits och kommer att finnas.

Detta blir rent av filosofiskt och lite för stort för ens hjärna att riktigt fatta. Men i detta tal finns alltså människans uppgång och nergång visuellt. Allt som existerat och kommer att existera.

lite bloggande…

Inser att det varit på tok för lite bloggande ifrån min sida på sistone. Dock är väll denna blogg inget ställe som kommer att uppdateras dagligen heller. Det är mera ett tillhåll för mina tankar och där jag själv har kontroll på den digitala media som man laddar upp och länkar till vs facebook där allt ägs av dem. Men det har väll blivit extremt lite uppdaterat här på sistone och det får man väll beskylla sin fritid på som har haft lite andra prioriteringar på sista tiden än tid framför datorn :)

Augustis spellista

Det har släppts mycket bra elektronisk musik i Augusti måste jag säga. Det blir intressant att se om September kommer innehålla lika mycket bra musik.

Här är iaf Månadens spellista (Augusti)

Går även att hitta under musik 2010.

För mig så finns det en låt ifrån denna månad jag inte kan få nog av och som jag nog sent kommer sluta spela och det är:
The Pachanga Boys - Power

sjuuuuuukt bra 😉

Nätmobbning…

Ett stort problem vi har med Internet idag är ”nätmobbning”. Detta tror jag alla är medvetna om och vi alla som är normalt funtade vill självklart att det ska få ett slut och försvinna. Men tillvägagångssätten hur vi vill det skiljer nog en hel del. Jag blir alltid orolig då riksdagen börjar prata om mera hårdare lagar emot oss medborgare. Som här anses det nu vara på plats att införa en lag emot detta. Jag vet inte är detta verkligen en lösning på problemet? mobbarna som mobbar kommer inte sluta bara för att ett kommunikationsmedia upphör.

Då jag var liten och gick i skola la vi ”anonyma lappar” i varandras bänkar på rasten då ingen såg. Dessa lappar var inte alla gånger så snälla kan jag lova. Jag minns tom då jag var hemma hos en kompis då han fick ett brev anonymt av en ifrån skolan. Detta är kanske inte lika vanligt idag då Internet finns för våran kommunikation. Men fenomenet har alltid funnits och kommer inte sluta bara för en ny lag kommer. Självklart om en lag kommer och den går att ha riktigt 100% rättssäker så är det väll värt ett försök. Men då kanske kameror i klassrumen/skolgården är det också? Så kan lärarna studera allt och se vilka som mobbar osv? Jag vet inte men börjar det inte gå överstyr då?

Jag vill tro att mobbning är något man måste jobba hårt emot i skolan där lärarna har en stor roll och självklart i hemmen. Att skärpa lagar tror inte jag är rätt väg att gå. Där emot att öka utbildningsinsatserna emot detta är det. Men det är förståss billigare med lite hårdare lagar än att ge detta tid och utbildning.

det blev en iphone till…

Så det vart då ytligare en Apple telefon i min ägo trotts att det finns så mycket jag stört mig på då det kommer till dessa tidigare exemplar. Bra många av dom jag känner har fått byta ut sina gamla iPhones via garantin. pga dålig kvalité där dom gått sönder. Med stora förhoppningar så vill man iaf tro att denna nya version kommer hålla bättre. Men tyvärr så fick min kollega och en vän till han lämna in sina telefoner första dagen pga detta fel.

Så starten imponerar inte mycket om det nu är flera som råkar ut för detta.

Med detta gnäll kan man undra varför köpte jag denna telefon nu då? Jo för att jag anser fortfarande att Apples iPhone är den bästa telefonen på marknaden trotts vissa brister som man kan bli GALEN på. Har en längre tid tänkt att nästa telefon ska bli en Android telefon men då man börjar läsa om hur folk upplever dessa telefoner så inser jag att Android har en hel del tid kvar innan det är så pass moget så det passar mig och mina behov.

Det jag vill se på Android telefonerna är
1. Riktigt ”Native Android” alltså likt Googles Nexus One, tyvärr lär väll detta inte hända då Google lagt ner tillverkningen av egna telefoner. Så vi kommer få dras med Samsungs, LG, SE, HTC osv egna hemmasnickrade GUIs som är mer eller mindre bra

2. Direkt uppdateringar. Det är inte ok att SE osv väntar 6 månader tills dom kan släppa in ny version av Android till deras telefon för att dom måste anpassa det.

3. Telefontillverkana bör fokusera på färre modeller och ha mera support för dessa. Än att släppa en telefon sen 2 månader senare en nyare osv så sammanlagt på ett år har dom typ 10modeller ute. Då vet man att ingen av dessa telefoner kommer leva särskilt länge. Då nästa version är ute är den innan död.

4. Vill ha ett fungerande Android market i Sverige där man kan handla appar med svenskt Visa utan massa problem. Detta är ett av Androids största problem.

5. Iom att Android är friare så är det även mera öppet för att lura oss användare till att installera dåliga program som ligger i bakgrunden och skickar dyra sms osv. Detta bör styras upp bättre anser jag så det inte kan hända så ”enkelt”

Nu till själva iPhone4 och vad jag anser om denna telefon.
Det finns en uppsjö recensioner om denna telefon så tänker inte gå in så mycket på detta. Men kan ändå ge en viss reflektion. Går man som mig ifrån gamla 3g modellen till nu denna 4a modell Så kan jag lova att det är som att gå ifrån en 486 till en Pentiumdator på den gamla goda tiden. Skärmen är helt otroligt bra och jag har hittills ej sett något som kan mäta sig med dess upplösning och ljusstyrka.

En otroligt bra styrka med Itunes och kopplingen till iPhone är dess backup funktion. (Det är dock den enda funktion jag tycker är bra, sen kan det programmet på PC plattformen själv dö om jag fick välja) Så att gå ifrån 3g modellen till nu 4an var jätte enkelt bara koppla in telefonen till Itunes synka om till den nya. Då fick man med alla gamla sms, Kontakter. Appar osv osv. detta är otroligt bra och ett verkligt plus då man skaffar en ny telefon. För det är oftast allt som man har i telefonen som man tycker är gruvsamt att gå ifrån då man går till en ny.

Jag har ännu inte upplevt något lagg eller frysningar i telefonen som jag jämt fick dras med i gamla 3gmodellen.

Sen vet jag inte om det är psykologiskt eller ej pga allt snack om antenn problemet i telefonen, men jag får för mig att jag har sämre mottagning nu än på den gamla telefonen. Men några vänner har testat en hel del med 3g modellen vs 4an nu och där kom dom iaf fram till att 4an har bättre mottagning trotts allt.

För mig finns inte den ultimata lösningen då det kommer till ”smart phones” ännu dock anser jag att idags läget är fortfarande iPhone det som är den bästa lösningen iaf för mina behov. Så jag tror iaf att jag är nöjd med mitt köp. Det kommer bli intressant att se hur Android samt Win7 telefonerna nu längre fram kommer att bli, helt klart så har iaf nu Apple lite konkurrens vilket är jätte bra och gynnar oss konsumenter.