Archive for februari, 2011

Knarkare på bild..

Det är alltid kul med före och efter bilder. Nu har man tydligen kommit på att skapa lite skrämsel propaganda ang hur fula knarkare blir av sitt missbruk Jag skulle kunna få till lika ”roliga/hemska” bilder om jag fotade ett gäng människor som är nyvakna till att sedan gått upp och vaknat till. Det skulle också bli helt skruvat och då skulle man kunna dra slutsatsen så här ”ful” blir man av att sova alltså är det inte bra. Vad vill jag få sagt med detta? Jo att bilder säger inte ett skit och att det måhända vara jättedåligt med knark. Men det finns bättre saker att påvisa det än intetsägande före och efter bilder.

Rättvisa

Jag har insett att på sista tiden då man diskuterar saker och man vill påvisa orättvisor och där man vill eftersträva rättvisa. Så får man nästan alltid höra i en sådan diskussion att ”det finns ingen rättvisa” eller tror du att det går att få till ”milimiter rättvisa”?. Jag inser att det har gått så långt så man kan inte använda ordet rättvis längre i en diskussion för detta kommer ALLTID upp. Vad är det som har hänt? förstår inte folk längre vad som menas med ett sådant ord? Det verkar som om det har något smutsigt ”vänster arv” ifrån forna socialistiska tider så ingen vill ta åt sig denna typ av ord. Numera får man istället använda ord som jämställda, likvärdiga, accepterande, lika fördelaktigt, ofördelaktigt osv för att lyckas förmedla budskap. För så fort man säger ordet rättvis så slår det slint och det går inte diskutera längre då barkar samtalet iväg på ”milimiter rättvisa”. Personligen tycker jag det är synd att man inte kan använda ett sådant egentligen bra ord som jag tror vi alla förstår. Jag vill iaf leva i ett samhälle med ”rättvisa” sen ska man inte tolka detta ord som fan läser bibeln. Man behöver inte dra upp att det inte går. Jag vill naivt tro att alla faktiskt ändå förstår vad som menas. Att säga att man vill ha rättvisa löner mellan män och kvinnor är det nog ingen som säger längre. Det ska numera heta jämställda löner fast egentligen blir det samma sak. Det är bara inse att ordet rättvis är något som man får kasta i soptunnan för det är förbrukat sedan länge.

Public Service

Nu är det återigen snack om att förändra TV licensen flera tidningar skriver om detta.
Det är iofs inte en dag för sent att se över hur detta ska fungera.

Tänker man efter så bör väll public serviceavgiften vara teknikneutral så att public service kan finnas på dom format där vi tar åt oss information bäst. Problemet är hur ska dom finansiera detta då den gamla modellen börjar vara ganska ute ur tiden. Själv anser jag att den aldrig varit riktigt fungerande. Den gamla betalningsmodellen lider av flera brister.

• Det är alldeles för lätt att fuska och skita i att betala.

• Den är otroligt ofördelaktig då den baseras på hushåll och inte pär individ där ensamhushållen får bära en större del av intäkterna samt där man tappar en stor del av intäkterna i flerpersonshushållen.

• Det är på tok för mycket kostnader som ska kontrollera TV-avgiften. enligt uppgift så ligger den på 164 miljoner kr om året.

För att lösa detta så ser inte jag någon annan vettig lösning än att lägga detta på skatten som typ begravningsavgiften är designad. Där det framkommer hur mycket det kostar och som säkerställer public service budget så ej politiker kan röra samt så man skyddar deras oberoende. Om denna avgift ligger på ca +-0,2% skatt så bör det generera mera pengar till public service än vad dagens betalningsmodell ligger på då ALLA är med och betalar som är myndig och betalar skatt. Samt slipper vi alla kontrollorgan där vi sparar in pengar sen går det inte att vara olaglig. Med detta kan public service vara helt teknikneutralt och finnas där vi finns utan att det behöver skapas nya lagar i framtiden för framtidens medier.

Det finns en del argument emot detta men personligen ser jag inte det som några problem som inte går att lösa.

SVT/SR blir beroende av riksdagen och kan bli politiskt styrda.
Mig veterligen är väll det nästan så nu också. Samt är det ganska många andra saker som inte riksdag ska styra så som rättsväsende men jag ser ingen domstolsavgift varje månad som man betalar? Detta bör gå att styra upp med lagar så att oberoendet och finansiering är skrivet i lag.

Jag vill inte se på svt så varför ska jag bli tvingad att betala för det.
Vissa saker i samhället ska vi självklart kunna välja bort. Men redan nu finns det saker vi inte kan välja bort och jag anser att public service är en sådan sak. Sen kan man alltid diskutera vad public service ska ha för roll och uppgift.