Archive for maj, 2011

Myer Briggs Test MBTI

Om det inte framkommit i den här bloggen redan så kan man nog lägga märke till att jag är en kritiker ända in i själen. Jag är väll som ett barn som ifrågasätter allt för mycket här i livet och har svårt att ta till mig konstiga påståenden utan att bra fakta bakom presenteras. Jag ser mig väll som en logisk och pragmatisk människa som har svårt att hålla mig till flumm flum saker. Alltså jag förespråkar ganska hårt den vetenskapliga modellen.

Det är ganska så populärt med personlighetstester. Många företag och myndigheter använder sig av dessa och betalar jätte mycket pengar för att få dom utförda. Själv har jag blivit personlighetstestad igenom Myer briggs test. Själv tycker jag det är ganska kul med sådana här tester. Men det blir lite skrämande att dessa  tester faktiskt har sådant genomslag utan riktig vetenskaplig grund att stå på. Jag kan tycka att austrologi är roligt också men det betyder inte att det är något jag tar seriöst och ser mest som en rolig grej. Tyvärr så bör man nog kategorisera dessa tester dit också.  För att ta upp en del poänger som den här bloggen skriver om (på engelska).

So the MBTI’s practical use is overwhelmingly unscientific, and it’s often criticized for this. Criticism ranges from the pragmatic fact that neither Jung nor Myers and Briggs ever employed scientific studies to develop or test these concepts, relying instead on their own observations, anecdotes, and intuitions; all the way to charges that your MBTI score is hardly more meaningful than your zodiac sign.

One obvious trait that the MBTI has in common with horoscopes is its tendency to describe each personality type using only positive words. Horoscopes are so popular, in part, because they virtually always tell people just what they want to hear, using phrases that most people generally like to believe are true, like ”You have a lot of unused potential.” They’re also popular because they are presented as being personalized based on the person’s sign. This has been called the Forer Effect, after psychologist Bertram Forer who, in 1948, gave a personality test to his students and then gave each one a supposedly personalized analysis. The impressed students gave the analyses an average accuracy rating of 85%, and only then did Forer reveal that each had received an identical, generic report. Belief that a report is customized for us tends to improve our perception of the report’s accuracy.

Läs mer om detta på hans blogg vilket klargör detta ganska så väl och mera ingående.

En annan blogg som tar upp detta

Wilson tar märkligt nog inte alls upp psykologiska tester som en väg till självkännedom. Det är ju annars vad de ansvariga för ett sådant test som Myers-Briggs (MBTI) hävdar är ett huvudsyfte med testet. Men när det gäller MBTI tycks ingen forskning ha visat att självkännedomen faktiskt ökar (Sjöberg, 2005). Vissa personlighetstester har omfattande normdata. De kan ge svar på hur ens personlighet förhåller sig till andras. Är jag mer eller mindre noggrann, eller utåtvänd, eller målinriktad, än folk i allmänhet?

Vi alla kan nog bli bra på att berätta för personer hur dom är och börja tjäna otroligt mycket pengar om vi lär oss Cold Reading. Själv tycker jag det är moraliskt förkastligt och borde snudd på förbjudas.

Sen tycker jag personligen att det är fel att placera folk i olika fack som i Myer briggs fall i ett av 16  fack. Där du får höra att du är så här för att du har den här profilen(vi kan lika gärna säga stjäntecken här).  Det finns intresant forskning på detta hur vi människor beter oss om vi får höra hur vi är. Det blir lätt självuppfylande profetior.

När en människa upplever att han är hopplös, blir han det. Får han veta att han är betydelsefull, infriar han sannolikt våra förväntningar. Förväntar vi oss framgång, får vi framgång. Förväntar vi oss misslyckande, får vi misslyckande.

Själv anser jag detta är snudd på bedrägeri där vissa kan tjäna alldeles för mycket pengar på något som inte har någon riktig vetenskap bakom sig. Det mest skrämmande är att väldigt många använder sig av detta runt om i sverige och betalar jätte mycket pengar till dessa ”legitimerade personlighetstestare”.

 

Witcher 2 ett PC-spel man bör köpa!

Det var länge sedan jag köpt ett datorspel. Detta beror inte på att jag fulladdar spel. Det handlar mest om att dom spel jag köper spelar jag väldigt mycket och väldigt länge där av är det ganska få spel jag tar till mig. Men har sista åren faktiskt inte spelat något spel alls nästan och den dator jag köpte ny förra sommaren med ett bra grafikkort då har inte fått bekänna färg igentligen förens nu med mitt nyinköpta spel. Egentligen tycker jag mera om multiplayer spel där man är mera människor online samtidigt och spelar är  roligare och det som ger mig mest då det kommer till spelande. Men tyvärr då man inte har lika mycket tid längre för spelandet som förr så är det bara inse att man har inget att komma med i dessa onlinespel. Vill man ha en changs att hänga med i dom där spelen och verkligen kunna få ut något av dom i tex World of Warcraft så bör man nog snitta minst 2-6h om dagen i spelvärlden. Annars kan man inte hänga med på det roliga som händer i dom där spelen och för mig personligen är det vädligt svårt att spela dessa spel casual. Så det är lite allt eller inget då det kommer till detta för mig. Som mitt liv ser ut nu är det det senare inget då det gäller online spelandet. Men på singelplayer sidan där man faktiskt kan pausa/stänga av spelet precis när som helst och man kan låta det stå flera veckor utan att röra det och världen är kvar precis som det var sist man spelade det så är det helt klart en möjlighet för oss med mindre tid att kunna få åtnjuta lite roliga spel.

Eftersom jag i grunden är en onlinespelare så kan jag säga att jag föredrar PC spel och min åsikt är att konsollerna är till för barn 😉 Tyvärr så har dessa konsoller totalt tagit över marknaden och det mesta vi ser i PC spel världen numera då det inte är online spel vill säga är riktigt dåliga portningar där man inte tar till vara på den överlägset bättre hårdvaran som finns i moderna datorer. Detta kan man självklart diskutera för och nackdelar med men min bestämda åsikt i detta är att det har segat ner utvecklingen ganska kraftigt. vilket är tråkigt för oss gammla PCspels nördar.

Men ibland dyker det upp hopp även för oss datorspels förespråkare och då man ser dessa små ljusglimtar gäller det för oss att faktiskt vara med och stödja och det bästa man kan göra det på är så klart att betala för spelet och att göra lite reklam för dessa företag som fortfarande tror på PCgaming. Dom börjar tvärr bli utrotade och snart har vi väll iinte ens konsollerna kvar och det vi har i framtiden är pekplattor med fågelspel 😉

Spelet jag pratar om är Witcher 2 har dock missat ettan själv pga tidbrist. Men av alla goda rescensioner detta spel fått och att det just är PC only och då dom har den här typen av resonemang Så är det ett givet köp. Jag har själv inte spelat det så mycket ännu mer än själva start sekvenserna typ och just nu är allt lite förvirrat men jag tror det kommer gå till sig och att detta blir något som kommer ge nöjje till tråkiga timmar hemma istället för dumburken.

Trailer på Witcher 2
http://www.youtube.com/watch?v=otRU79Rdh_0

Spel recension

Cleanternet

Jag blir mer och mer mörkrädd av det samhälle vi håller på att utvckla och det är uppenbarligen så att vi glömmer av historien och totalt glömt bort varför vi inom FN har den här typen av konventioner:

”Art. 19. Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.”

Det finns otäcka historiska händelser som vi inte får glömma bort och det är pga dessa händelser Fn tog fram den här typen av konventioner. Jag anser varje sann och riktig demokrati ska kämpa för att behålla dessa ideer. Vi i väst är så otroligt duktiga på att påminna China, Nordkorea, Libyen och rad massa andra muslimska stater om hur dåligt det är med censur och att folket måste få styra och komma till tals med åsikt/tryckfrihet. Men vi inom Väst har tagit detta förgivet under för många år nu och våra makthavare börjar tycka att det är dags att sätta upp lite mera regler runt detta. Jag får det inte att gå ihop hur man ena stunden kan hylla internets storhet och vilken betydelse det har haft nu i dessa länder som Egyptien och Libyen då det kommer till demokrati kämparna. Men på hemmaplan vill vi bygga mera kontroll och stärka upp lagarna.

Det finns ett roligt YouTube klipp som beskriver detta allt för bra som kom ut för något år sedan.

Cleanternet – for a cleaner and safer Internet

Desto mera kontroll våra makthavare vill ha över oss invånare desto mera känner iaf jag att jag vill göra motstånd. Att kunna komunicera fritt är som sagt något som vi alla ska kunna kräva utan att bli passivt övervakade. Det är viktigare för demokratin än att vissa olagligheter som finns och nyttjar detta lagförs. Allt har ett pris och för mig ska det MYCKET till innan Art 19 konventionen får brytas.

Destomera begränsningar internet blir utsatt för destomera lösningar som Freenet och Tor kommer vi att få se.

Funderar redan nu på att hosta Tor och Freenet anslutningar. Destoflera som är med desto bättre för våran demokrati vill jag påstå. Storebror har lika lite att göra i min elektroniska komunikation som dom har i mina brev eller i mitt hem att göra så länge det inte finns en rejäll misstanke om brått.

Det finns tyvärr många människor som anser att dessa argument är för att många vill kunna ha gratis saker på nätet och har detta som en ursäkt. Dessa människor bör man bli mörkrädd för för, dom har tydligen inte förstått vad ett riktigt demokratiskt samhälle behöver för att fungera. Om man anser att tex upphovsrättsfrågan står över principiella demokratiska fundament i ett demokratiskt samhälle så bör man rejält fundera till på vad man har för syn på demokrati.

Beatport kommer i HTML5

En av dom bästa källorna för min del att hitta ny musik är på Beatport. Dom har länge haft en sida som enbart fungerat i flash. Men nu håller dom på att snickra om för att få ut en Html5 version. Det blir spännande att se hur dom lyckas med detta. Själv tycker jag flash är bra till mycket men har lite svårt för sidor som helt drivs i flash. Mest för att grundläggande funktioner fungerar inte som man vill så som fram/tillbaka pilarna eller hur scroll på sidan fungerar osv. Rätt läckert att filmerna dom gjort på den där beta sidan där dom intervjuar artister är gjord i deras studios via webbkameror. Helt klart så har utvecklingen gått framåt även på den biten i kvalitet :)

Tankar om Facebook

Ifrån början var jag grymt negativt inställd till denna site pga detta med integriteten. Jag kan bara säga att detta gäller fortfarande. Men jag valde ändå 2008 att gå med facebook. Detta pga av några anledningar. Det förekom bilder på en där som folk pratade om och som man själv inte hade någon susning om vad det var. Så det enda alternativet var att faktiskt gå med och se till så man vet vad och var man förekommer så man själv kan styra lite bättre över allt detta.

Men det finns även en hel del bra saker med Facebook som faktiskt gör att jag vill stanna kvar och vara med. Trotts massa galna saker jag stör mig helt otroligt mycket på vilket jag ska lista strax. Det finns inget annat vad jag vet som möjliggör att kunna nå ut till så många människor där det går att opinionsbilda för olika saker. Där man själv kan komma i kontakt med så otroligt många av sina gammla vänner och bekanta. Chatten på Fb är nog den bästa av dom alla då man enkelt kan skapa grupper och dela in folk i där man väljer vilka man vill vara online för beroende hur mycket man vill bli störd eller vilka man vill bli nådd eller nås av. Det går även att ställa in ganska mycket så ens postningar riktas till vissa bekanta/vänner och där andra exkluderas där det inte är särskilt relevant för dem att ta del av informationen.
Att ha egna grupper för olika aktiviteter är också en otroligt bra sak med FB där man kan planera olika evenemang och dela med sig av bilder/informartion som bara är till för dem i gruppen. Allt detta är mycket struligare att få till på en extern sida/forum där folk måste regga sig osv. Att nå folk via mail eller mobil är inte alltid det lättaste synnerhet inte dom vänner/bekanta man inte så ofta har kontakt med. Som bekant byter folk mobilnummer mailadresser ganska ofta. Men på FB täcker man nog in 80%(Hittar på) av alla man vill nå och där är det alltid samma ”adress”.

Nu till mina riktiga störmoment ang facebook och som är så pass irriterande så jag känner starkt att man borde lämna denna site. Men som jag skrev ovan så iaf hitils så övervinner fördelarna. Så man får hoppas inte FB blir värre än vad det är för då får jag nog ta och omvärdera mina tankar ang detta.

VARFÖR Kan jag inte ta bort allt på min wall via en enkel lösning? Det är sjukt irriterande att FB har kvar precis allt som jag har på min wall och att det inte Tasbort/arkiveras efter någon månad så ingen senare kan ta del av dessa inaktuella wall poster. Min lösning på detta var att instalera ett imacro addon till Firefox som kunde hjälpa mig att rensa min wall. Men detta var ändå inte det enklaste och det krävdes ändå ganska mycket handpåläggning.
Det finns en beskrivning på YouTube som visar hur man gör.

VARFÖR Kan jag inte ta bort alla mina medelanden på ett vettigt sätt så som man kan i andra mailprogram. Nej här måste man gå in i varje medelande för sig och välja ta bort. Otroligt frustrerande. Jag vill inte ha massa gammla medelanden som är flera år där som är helt inaktuella och ur tiden. Tyvärr så får man väll fixa detta manuellt men då det väl är gjort så får man bli mera noga med att hålla efter sen.

VARFÖR Är det inte samma funktion på bilder som det är via en vänn förfrågan? Alltså så att jag själv måste godkänna taggen för att den ska slå igenom. Har upplevt en del dåliga exempel på detta. Lösningen nu är att man får låsa sin profil stenhårt då man är bortrest och har dålig koll på FB så inget kan postas alls. En annan bra sak nu med smartphone är att iaf jag har FB inställt så att så fort någon postar på min vägg eller taggar en bild på mig får jag en notification direkt då det sker så jag kan kontrollera så att det inte är några dumheter.

Då vi kommer till integritetsbiten på FB så har iaf jag själv en del tankar. Jag har snudd på inga gilla sidor eller är med inågra offentliga grupper. Jag ser heller ingen anledning att facebook behöver veta mitt yrke, vilken civilstatus jag har eller vilken utbildning jag gått. Mina vänner som undrar kan fråga mig så får dom veta. Detta är INGET som behöver finnas registrerat hos FB anser jag. Att gilla en sida och då tex en produkt/företag är som att sätta upp en lapp på dörren hemma ”Reklam ja tack”.

Detta med check in som facebok introducerade för några måander sedan har jag onda aningar om och man skulle lika gärna kunna döpa om Check in knappen till ”robb me please” knapp.
Men detta är inte det värsta med check in, redan nu börjar butiker så som Stadium osv ge folk erbjudanden så att dom tex får rabbat på en viss produkt då dom checkat in på stället. Detta tycker säkert många om. Vad är det för fel med riktad reklam och bra erbjudanden? Ja för mig är inte det ett problem. Men jag vill inte se mitt nyhetsflöde spammat med massa reklam. Facebook tillåter att dölja det mesta i ens nyhetsflöde man inte tycker om men då vi kommer till check ins så är det helt omöjligt. Så det end alösningen är att blocka personen helt. Jag kan lätt säga detta nu att om allt för många börjar spamma detta och jag vill tro detta kommer bli större framöver så kommer dessa personer hamna på min blocklist i nyhetsflödet iaf.

Sen finns det alltid en del vänner som har fått lära sig på jobbet eller som driver eget där dom ser FB som den ultimata kanalen att göra reklam för sitt företag eller någon produkt man får bonus av att förmedla online vilket då ofta spammas ut till vännerna. Som sagt jag blocker alla som syslar med sådant då jag inte är vän med personer på FB för att få erbjudanden eller påtryckt politiska åsikter(om jag själv inte ber om det)om saker och ting. Jag är på FB för att ha ett bra kontaktnät med vänner och bekanta.

MS + Skype = Sant

Det blir mycket funderingar kring detta med Microsofts köp av Skype. Redan nu vill några som tror sig veta berätta vad som kan hända.

Visst kan detta vara möjligt. Men ser man historiskt sett så levererar MS mjukvara och vad jag vet så har dom varit ganska drivande för att få in Office, Internet explorer och inte tala om att dom anser att det är helt okej att man kör Windows på en Mac. Så varför skulle denna till största del mjukvaru leverantör vilja låsa in sig? Så som tex Apple gör? Vad kan dom ha att tjäna på det? Jag antar dom vill finnas på alla plattformar så långt det bara går.

3D Film

Jag kan konstatera att jag inte är så särskilt imponerad av 3d film i dess form det är idag.
Nu har jag varit på en del 3d filmer och jag antar att upplevelsen då det kommer till vissa saker kanske skiljer sig beroende på vilken biosalong man ser 3Dfilmerna i.

Men det jag stör mig på då jag ser 3d filmer är följande:

Glasögonen.
Dom är stora klumpiga och inte alls sköna att ha på Näsan. Sist fick jag 2st röda märken på näsan. Dessutom så är det som att se en film med solglasögon. Kontrasten/ljusheten i bildupplevelsen är lite för mörk.

Fokus
Det är hela tiden den som filmar som bestämmer vart fokus är trotts att min skalle är van att det jag tittar på är det jag ser tydligt synnerhet i ”3D”. Nu då jag tittar på en bakgrundsfigur/föremål så är det suddigt trotts att min skalle vet att i verkliga världen då jag tittar på något i förgrunden så blir det det som är ”skarpt” för mina ögon. Det blir en väldigt onaturlig känsla då man inte kan fokusera och se som man är van att göra i verkliga livet.

Alla överdrivna 3d effekter.
Bara för att vi nu har 3d teknik så behöver man inte överdriva 3d effekterna så man blir påmind om att det är 3d. 3d ska iaf för mig vara något som gör att man får en närmare upplevelse av filmen där man känner sig mera inne i filmen än i vanliga fall. Men allt för ofta blir detta så överdrivet.

Om 3Dfilm ska kunna ta sig till hemmen så är det nog ett måste att man slipper glasögonen så alla i hemmen kan ta del av 3d upplevelsen. Samt måste även betrackningsvinkeln för att upplevda 3d vara bättre.

3D är en helt klart cool teknik men i nuvarande form dras det med en del knasigheter som gör så att jag inte riktigt känner köpsuget att skaffa en 3DTV eller känner att den här filmen bara måste jag se i 3D.