Framtiden och Video på Internet

Det är väldigt mycket snack nu om html5 på nätet. Synnerhet då Apple anser att Flash är för ”buggigt” och instängt så har dom nu medvetet valt att inte ha med Flash player som möjlighet i deras Iphone och Ipad produkter.

Detta låter väll bra och ärofullt. Alltså att vi äntligen ska sluta ha en buggig-flashspelare och att vi ska gå emot en öppen bättre standard på Internet. Ingen blir väll gladare än oss utvecklare om vi på ett enklare sätt kan presentera video på nätet lika enkelt som vi visar bilder.

Men det är här ett av dom stora problemen kommer. Vilken videostandard ska gälla? Enligt Steve jobbs själv så verkar han verkligen strida för det öppna nätet med video iom html5s möjligheter och i hans värld är tydligen h.264 lösningen.

Men det dras med ganska stora licensierings problem med h.264 vilket gör att det inte är lika ”fritt” Som det påstås och det är en av anledningarna till att inte Mozilla ställer sig bakom det. Nu är det upp till bevis anser jag. Google har presenterat ett riktigt intressant alternativ nu men som tyvärr Apple inte verkar tycka om? Vad är det för fel på fritt och öppet och som ett av världens största Internetbolag Google backar upp samt bra många flera bolag så som:
Mozilla
Opera
Adobe
AMD
ARM
Brightcove
Broadcom
Collabora
Digital Rapids
Encoding.com
Grab Networks
iLinc
INLET
Kaltura
Logitech
MIPS
Nvidia
Ooyala
Qualcomm
Skype
Sorenson
Telestream
Texas Instruments
Verisilicon
ViewCast
Wildform

Hur är det med Apples ideologi om hur bra det är med opensoucre egentligen? Eller är dom helt enkelt för fäst vid h.264?

Leave a Comment

* are Required fields