iPad med tidningar…

Det är mycket hype runt iPad och jag är nog en av dom som inte riktigt ser grejen med denna ”surfplatta” för vad tillför den som inte andra saker redan har? Jag kan se användningsområden så som ”användarinterface” till photoshop/mjukvarusyntar/dj program/cubase osv. Men sen vad är poängen med den?

Hypen omkring iPad ifrån mediabolagen är enorm. Äntligen vill alla tro att dom kan börja ”ta betalt” för sina tjänster. Vaddå betalt? jag betalar i vanliga fall igenom reklamen jag tvingas se. Metro fungerar i pappersform som gratistidning med reklam. Så att få det att fungera i digitalform där inga andra mellanhänder är inblandade bör vara ganska självklart?. Ser vi sista 10åren så har det fungerar klockrent. Alla tidningar har egna webbportaler med många besökare varje dag som iaf hittills har fungerat mycket bra.

Nu vill alltså tidningarna gå tillbaka till hur det var innan Internet var stort och göra det vi är van vid idag ett dynamiskt material O-dynamiskt där tidningen blir en kopia av papper fast i digitalform. Där man får lite länkar till videoklipp/ljudklipp som mest och där man kan förstora bilder via touch (ohh vad häftigt, or NOT!) Vem vill se denna utveckling? jag förstår att dom som har tidningarna vill öka sina inkomster vem vill inte det? Men igenom detta så vill jag tro att dom kommer minska sina inkomster. jag kommer aldrig att gå tillbaka till en nyhetsplattform som är statisk samt där vi användare är exkluderad. Tidningarna med kommentarer och länkar till bloggar är något som ger ett otroligt mervärde för nyheter och det är helt gratis för tidningarna.

SVD har nu lanserat sin iPad app. Dom har MAGE att ta 28kr för ett ”lösnummer” vad nu ett lösnummer är i digital form. För mig då man har tillgång till den digitala tekniken bör inte ens det ordet gå att använda. För vad är ett lösnummer då innehållet ifrån ena timmen till den andra bör vara nytt med det som hänt ute i omvärlden och med det användargenererande innehållet.

Detta är tragiskt men säkerligen något som flera tidningar vill ta till så dom kan återgå till sin 1900tals plattform. Själv får man väll leta andra ställen att ta in sina nyheter på. Att betala för nyheter är en sak men att låsa dem inne ifrån användarna och ha innehållet låst(O-dynamiskt) är för mig helt ointressant och stenålderstänk.

 • Grotesk ko

  november 24th, 2010

  Personligen tror jag att nyhetsredaktionerna (flera av dom) vida överdriver sin plats i etern som ”vi framför viktig samhällsinformation” institution.

  Ser man till till exempel Aftonbladet, denna underbara källa till stupid och undermålig journalistik, så kopierar dom ju rakt av vad andra redan skrivit (i stor utsträckning), och för det andra så är deras egna ”nyheter” så usla så att det gränsar till det kriminella…eller i alla fall skrattretande. Drar mig till minnes den ”maskodling” som hittades i en kloak någonstans i staterna och frågan som AF ställde var ifall någon trodde det var ett ”UFO”. Mmm…stabilt? Nä, inte på en molekyl.

  Sen kommer ju frågan ifall det är ”värt det” att betala 28 kr för ett ”lösnummer” på en iPad. Kanske om det var för en helt vecka och man fick en gratis T-shirt varje månad, men så är nog inte fallet. Det är fan inte värt det ens som det upptändningspapper tidningen i pappersformat ändå gick att använda till.

  Imho är tidning som ”nyhetsform” helt stendöd och har varit det sedan TV’n uppfanns. Förut köpte folk ”dagstidningar” och betalade (!!!!) för gårdagens nyheter. Smart? Inte i min värld.
  En digital tidning är ju helt klart ett steg framåt, men vet fan betalar 28kr för något man redan betalar TV/Radio licens för och dessutom får uppläst dygnet runt på 48 channels of shit on the TV to choose from?
  En tidning som börjar ta betalt för att visa nyheter online = en tidning i konkurs är min not so very humble uppfattning.

  Nä, lobotomera dom och tvångsanslut dom till LO.

  Tack för ordet

 • Micke

  november 25th, 2010

  Håller helt med, undra hur många gånger inte aftonbladet har helt menlösa nyheter som tas ifrån YouTube eller flashback osv. Dock tycker jag om tidningarnas möjligheter att kommentera och ha sina blogg inlänkade till specifika nyheter. Det ger helt klart oss läsare bra möjligheter att ge våran syn på deras nyheter.

 • No trackbacks yet

Leave a Comment

* are Required fields