Gammal mat

Det är mycket diskussioner om att vi kastar mycket av våran mat i västvärlden. Detta är på många sätt så klart tragiskt och det bör verkligen göras något åt detta. Med tanke på att världen mer och mer börjar lida av brist på naturresurser och att vi människor ökar i befolkning så bör vi tänka till lite för att komma till bukt med detta. En del av lösningen iaf jag ser är att vi här i västvärlden med den moderna teknik vi har bör fixa in dynamiska priser på livsmedel i alla affärer. Jag kan garantera att det skulle få effekt. Dock kanske ekonomin skulle drabbas negativt men så här ser jag på detta.

En vara som kommer in och har längst hållbarhetsdatum ska vara den vara som är dyrast desto närmare slutdatumet man kommer desto billigare blir varan. Som det är nu kostar ett paket ägg som går ut om 5 dagar lika mycket som det som går ut om en månad. Det finns ingen rimlighet i detta. Folk vill ofta köpa så billigt som möjligt .Maten kommer att bli attraktivare desto närmare utgångsdatumet den kommer.

För att verkligen minska maten som slängs bör det även straffbeskattas på slängda livsmedel i handeln. Det skulle verkligen få handlarna att vilja sälja all mat. Dock kommer det krävas starka kontroller så inte datum ändras vilket tyvärr redan sker, eller att man fuskar för att slippa denna straffskatt på andra vis. Denna straffskatt skulle tex vara det som finansierar kontrollorganet för att detta går rätt till.

Med detta system kommer affärerna vara mera noga med att inte ha överskott, Detta kommer självklart resultera i att vi konsumenter inte alltid får just den vara vi tänkt för den är slutsåld.

Jag antar jag missat några viktiga saker i detta för annars skulle väll handeln redan ha infört detta? Hur som så länge jag får betala lika mycket för en matvara som går ut om 3 dagar som om en månad så kommer iaf jag alltid att plocka varan längst bak i hyllan som har längst hållbarhetsdatum. och affären får väll kasta dessa varor då som går ut om 3 dagar helt i onödan.

Leave a Comment

* are Required fields