Fettskatter

Nu är det på tal om fettskatter igen. Detta kanske låter bra och rent spontant är det väll något man kanske anser vara okej? Jag har iaf väldigt svårt för detta med punktskatter/avdrag. Det skapar massa problem. Vilken mat ska få högre skatt? Läser vi om mat idag är man långt ifrån helt överens om vad som är nyttigast att äta och det som är mest onyttigt att äta. Att nu vilja låta storebror börja bestämma detta åt oss med att tvinga oss till en viss typ av mat med punktskatter som ändrar våra handelsmönster är helt sinnesjukt. Låt oss säga att socker ska beskattas, ja då kommer aspartan i våra livsmedel att öka lavinartat för det är alltså ”nyttigare” och bör då inte beskattas. Eller någon kanske anser att kolhydrater är onyttigt för det finns en del (tvivelaktiga)studier om LFCH dieterna som fungerar ”bra” för många. Så då ska alltså kolhydrater kosta mera. Eller kanske rent av fett är boven i dramat som det var på 80/90 talet då kolhydraterna var det bästa man kunde äta. Nej låt bli dessa dumheter och låt alla äta vad dom vill och satsa hellre på MYCKET mera fysisk aktivering på skolor och arbetsplatser. Gör-om många studieformer så att det är en del av vardagen för barn att vara ute eller inne men där man rör på sig mycket. Här finns det mycket att göra och som jag sett och förstått så har skolan bara dragit in mer och mer på fysiska aktiviteter. Likaså på arbetsplatser så borde det vara en naturlig del att se till att sin personal får möjlighet och tid att kunna få röra på sig.

All mat är ”onyttig” kan man säga om vi pratar om att folk är överviktiga. Detta är ganska enkelt. Vad du än äter men överskrider ditt dagliga energibehov så kommer du logiskt sätt att öka i vikt och bli överviktig. Så att anse att en typ av mat är sämre än någon annan är bara ren idioti om vi avser fettman. Vi människor måste lära oss att äta mindre och röra oss mera. Eller fortsätta att äta mycket men då måste vi också röra oss bra mycket mera så man förbränner överskottet.

Fettskatter löser inga feta människors problem. Men fysisk aktivitet och äta varierat i vettiga mängder avsett till sitt energibehov gör det.

Leave a Comment

* are Required fields