Tankar om Facebook

Ifrån början var jag grymt negativt inställd till denna site pga detta med integriteten. Jag kan bara säga att detta gäller fortfarande. Men jag valde ändå 2008 att gå med facebook. Detta pga av några anledningar. Det förekom bilder på en där som folk pratade om och som man själv inte hade någon susning om vad det var. Så det enda alternativet var att faktiskt gå med och se till så man vet vad och var man förekommer så man själv kan styra lite bättre över allt detta.

Men det finns även en hel del bra saker med Facebook som faktiskt gör att jag vill stanna kvar och vara med. Trotts massa galna saker jag stör mig helt otroligt mycket på vilket jag ska lista strax. Det finns inget annat vad jag vet som möjliggör att kunna nå ut till så många människor där det går att opinionsbilda för olika saker. Där man själv kan komma i kontakt med så otroligt många av sina gammla vänner och bekanta. Chatten på Fb är nog den bästa av dom alla då man enkelt kan skapa grupper och dela in folk i där man väljer vilka man vill vara online för beroende hur mycket man vill bli störd eller vilka man vill bli nådd eller nås av. Det går även att ställa in ganska mycket så ens postningar riktas till vissa bekanta/vänner och där andra exkluderas där det inte är särskilt relevant för dem att ta del av informationen.
Att ha egna grupper för olika aktiviteter är också en otroligt bra sak med FB där man kan planera olika evenemang och dela med sig av bilder/informartion som bara är till för dem i gruppen. Allt detta är mycket struligare att få till på en extern sida/forum där folk måste regga sig osv. Att nå folk via mail eller mobil är inte alltid det lättaste synnerhet inte dom vänner/bekanta man inte så ofta har kontakt med. Som bekant byter folk mobilnummer mailadresser ganska ofta. Men på FB täcker man nog in 80%(Hittar på) av alla man vill nå och där är det alltid samma ”adress”.

Nu till mina riktiga störmoment ang facebook och som är så pass irriterande så jag känner starkt att man borde lämna denna site. Men som jag skrev ovan så iaf hitils så övervinner fördelarna. Så man får hoppas inte FB blir värre än vad det är för då får jag nog ta och omvärdera mina tankar ang detta.

VARFÖR Kan jag inte ta bort allt på min wall via en enkel lösning? Det är sjukt irriterande att FB har kvar precis allt som jag har på min wall och att det inte Tasbort/arkiveras efter någon månad så ingen senare kan ta del av dessa inaktuella wall poster. Min lösning på detta var att instalera ett imacro addon till Firefox som kunde hjälpa mig att rensa min wall. Men detta var ändå inte det enklaste och det krävdes ändå ganska mycket handpåläggning.
Det finns en beskrivning på YouTube som visar hur man gör.

VARFÖR Kan jag inte ta bort alla mina medelanden på ett vettigt sätt så som man kan i andra mailprogram. Nej här måste man gå in i varje medelande för sig och välja ta bort. Otroligt frustrerande. Jag vill inte ha massa gammla medelanden som är flera år där som är helt inaktuella och ur tiden. Tyvärr så får man väll fixa detta manuellt men då det väl är gjort så får man bli mera noga med att hålla efter sen.

VARFÖR Är det inte samma funktion på bilder som det är via en vänn förfrågan? Alltså så att jag själv måste godkänna taggen för att den ska slå igenom. Har upplevt en del dåliga exempel på detta. Lösningen nu är att man får låsa sin profil stenhårt då man är bortrest och har dålig koll på FB så inget kan postas alls. En annan bra sak nu med smartphone är att iaf jag har FB inställt så att så fort någon postar på min vägg eller taggar en bild på mig får jag en notification direkt då det sker så jag kan kontrollera så att det inte är några dumheter.

Då vi kommer till integritetsbiten på FB så har iaf jag själv en del tankar. Jag har snudd på inga gilla sidor eller är med inågra offentliga grupper. Jag ser heller ingen anledning att facebook behöver veta mitt yrke, vilken civilstatus jag har eller vilken utbildning jag gått. Mina vänner som undrar kan fråga mig så får dom veta. Detta är INGET som behöver finnas registrerat hos FB anser jag. Att gilla en sida och då tex en produkt/företag är som att sätta upp en lapp på dörren hemma ”Reklam ja tack”.

Detta med check in som facebok introducerade för några måander sedan har jag onda aningar om och man skulle lika gärna kunna döpa om Check in knappen till ”robb me please” knapp.
Men detta är inte det värsta med check in, redan nu börjar butiker så som Stadium osv ge folk erbjudanden så att dom tex får rabbat på en viss produkt då dom checkat in på stället. Detta tycker säkert många om. Vad är det för fel med riktad reklam och bra erbjudanden? Ja för mig är inte det ett problem. Men jag vill inte se mitt nyhetsflöde spammat med massa reklam. Facebook tillåter att dölja det mesta i ens nyhetsflöde man inte tycker om men då vi kommer till check ins så är det helt omöjligt. Så det end alösningen är att blocka personen helt. Jag kan lätt säga detta nu att om allt för många börjar spamma detta och jag vill tro detta kommer bli större framöver så kommer dessa personer hamna på min blocklist i nyhetsflödet iaf.

Sen finns det alltid en del vänner som har fått lära sig på jobbet eller som driver eget där dom ser FB som den ultimata kanalen att göra reklam för sitt företag eller någon produkt man får bonus av att förmedla online vilket då ofta spammas ut till vännerna. Som sagt jag blocker alla som syslar med sådant då jag inte är vän med personer på FB för att få erbjudanden eller påtryckt politiska åsikter(om jag själv inte ber om det)om saker och ting. Jag är på FB för att ha ett bra kontaktnät med vänner och bekanta.

 • Robin

  maj 22nd, 2011

  VARFÖR Kan jag inte ta bort alla mina medelanden på ett vettigt sätt: Jo, det är hårvalutan för FB.

  En jämförelse som haltar på en del punkter är om alla skulle ta ut sina pengar på banken så skulle banken få problem. Tills du måste sätta in pengarna igen för att leva ett normalt liv.

  Problemet med FB är att om du kan ta bort alla meddelanden så kommer du aldrig att sätta in dem igen. FB kommer att förlora deras hårdvaluta om funktionen skulle finnas. Om man inte skulle kunna deleta sin meddelanden så skulle det bli ramaskri så det finns det lilla X:et.

  Tja, Jag gillade FB skarp förr men nu är det bara en del av det jag använder.

 • HomeRiver

  maj 23rd, 2011

  Här tänkte jag lite käckt slänga ut en kommentar. Men det funkar inte, måste nog lägga ut ett helt inlägg själv kring det här…

 • Micke

  maj 23rd, 2011

  Robin, att kunna deleta sin information kan jag tycka borde vara en elimintär funktion på en sådan här site. Men jag förstår vad du menar och jag fattar att det nog mest troligt är som du säger. Alltså varför det är som det är. Men bara för att det försvinner på ”client” sidan så behöver det jue inte tas bort ifrån server sidan. FB lär ändå ha kvar informationen. Vilket dom nog har även nu då jag manuellt tagit bort det. Gmail fick massor av kritik att inte mail gick att deleta i början så dom fick ge med sig och skapa en delet knapp. Men jag tror ändå att allt finns kvar där i bakgrunden. Dock spelar det inte mig någon roll. Jag stör mig bara på att alla inaktuella inlägg/meddelanden ligger så enkelt framme för hackare/”Facerapare” osv osv att ta del av. :/

  Homeriver hehe ja detta är nog ett ämne med där alla har många olika åsikter :) Jag kände att jag var tvungen att skriva av mig lite ang vissa saker här som jag stört mig länge på! :)

 • No trackbacks yet

Leave a Comment

* are Required fields